Carcassonne Portada

Carcassonne Clàssic VS. Carcassone XX Aniversari

La ciutat de Carcassonne, al sud-est de França, és famosa per la seva ciutadella emmurallada que data de l’època romana i medieval.

En aquest joc intentareu fer fortuna situant els vostres seguidors als camins, a les ciutats, als monestirs i a les granges que hi ha a la regió. Una regió que anirà canviant conforme avanci el joc. Disposar encertadament d’aquests seguidors, ja siguin viatgeres, cavallers, monjos o camperoles, serà indispensable per assolir la victòria.

Aquest 2021 es compleixen 20 anys des de la publicació de Carcassonne. Amb aquesta edició especial commemorativa Devir vol celebrar amb nosaltres l’aniversari d’aquest clàssic dels jocs de taula.

Primer de tot us explicaré les principals diferències entre l’edició clàssica del Carcassonne i l’edició del XX Aniversari:

 • La nova edició té una caixa amb una elegància que no s’ha vist fins ara a Carcassonne. Abandonem la típica portada amb una imatge-resum del joc amb cavallers, castells i camperoles per reemplaçar-ho per unes lletres daurades i brillants que li donen un toc premium molt seductor. En el centre de la portada s’ha posat l’escut propi del joc com a element principal que li dóna aquesta elegància i maduresa que us comentava.
Fitxa 20 Carcassonne
Fitxa del XX aniversari
 • S’ha donat un rentat de cara a tot l’art de les peces en general que el fa veure més modern. La majoria de peces de territori estan redissenyades i porten elements i tocs significatius de la nova edició: una bandera amb un 20 o un meeple, sempre amb el color blau característic de la nova edició.
Expansió Riu
Expansió del riu
 • Els materials de la nova edició no han canviat gaire. Les fitxes de territori s’ha afegit una mica de brillantor per donar-li un toc més exclusiu i deluxificat que és queda de meravella. Els meeples són exactament els mateixos (ho comento al següent punt). El que si ha canviat és el reglament: la nova edició inclou un reglament amb un paper d’una textura semblant a la d’un papir, realment és impressionant, igual que la portada del reglament. La resta del reglament és pràcticament idèntic a la versió clàssica.
Carcassonne Reglament
Nou reglament
 • Una de les novetats que han portat més soroll és el full d’enganxines que inclou la nova edició per tal de posar cara, ulls i color als teus meeples i personalitzar-los de la manera que més t’agradi. És optatiu i, almenys jo ja les he enganxat i el resultat m’agrada molt més del que m’esperava.
Meeples Carcassonne
Els meeples amb les enganxines optatives
 • A nivell de contingut de joc tenim les següents novetats:
  • El Carcassonne clàssic té 72 peces de territori. L’edició XX Aniversari manté aquestes 72 peces però inclou nou material que incrementa el nombre de peces fins a les 104.
  • El primer bloc de peces addicionals és el riu, el qual el formen 17 peces, entre elles la peça doble que ens té el cor robat i és l’estrella de l’edició. El riu és una nova manera d’iniciar la partida. Si anteriorment teníem una peça que indiciava la inicial del joc, en aquesta nova edició podem començar amb aquestes peces de riu abans no comencem a expandir pròpiament la ciutat de Carcassonne. Tot i així, la peça de territori inicial clàssica hi segueix present si no es vol utilitzar el riu.
  • El següent conjunt de peces noves són una expansió formada per 15 peces de territori identificables per una fletxa en un dels 4 costats i un 20 gravat a la part inferior. Aquesta expansió commemora algunes de les grans expansions de Carcassonne que han anat sortint al llarg dels anys. Aquestes noves peces ens permetran:
   1. Afegir un segon seguidor allà on ja en tinguem un.
   2. Jugar un torn extra.
   3. Posar un seguidor a qualsevol zona buida i sense completar del terreny de joc.
  • La figura de l’Abat: La miniexpansió de l’Abat ens permetrà jugar un meeple als monestirs o als jardins (puntuen com els monestirs) en lloc de l’habitual seguidor. L’avantatge de l’Abat és que pot ser retirat i puntuat abans de ser rodejat si no has posat cap seguidor durant el teu torn.
Expansió Fletxes
Expansió commemorativa
 • Com a últim punt, vull destacar que la nova edició XX Aniversari inclou, a més a més, un munt d’ous de Pasqua que fan referència a altres jocs de la sèrie o l’editorial. No us en dic cap per no aixafar-vos la sorpresa 😉

Pel que fa a la mecànica general del joc i la manera de puntuar és exactament la mateixa que el joc tradicional. Durant el teu torn robaràs una fitxa de territori i la posaràs al terreny de joc seguint les normes de col·locació (que encaixi adjacentment amb alguna ja present). Si disposes de seguidors i la fitxa que has col·locat et permet posar un cavaller, una viatgera, un monjo o una camperola doncs pots posar el meeple. En el moment que es completa el camí, el castell o el monestir, es puntua seguint les normes de puntuació ja conegudes.

Abads Carcassonne
Expansió dels Abads i els jardins

Recomanaria aquesta nova edició del Carcassonne a tothom, tingui o no el joc a la seva ludoteca. L’actualització del disseny i tot el contingut addicional el fan ser prou diferent com per tenir un joc prou diferenciat. Penso que és com si aquesta edició fos el Carcassonne plus lite, ja que inclou 5 expansions compactades que es poden jugar totes alhora i no es nota en l’increment de la duració de la partida ni en la complexitat del joc. Així doncs, si teniu la oportunitat de refrescar el vostre actual Carcassonne (i guardar-lo com es mereix a la ludoteca) o simplement incorporar un clàssic que és obligatori a totes les llars, no us ho penseu dues vegades i feu-li un cop d’ull a aquesta nova edició.

Finalment, si voleu ampliar la vostra experiència amb alguna expansió extra de Carcassonne us recomano l’article que vaig redactar amb les que, per a mi, són les millors expansions de Carcassonne.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.