Logo Devir

Coneixent a Devir

El capítol 1×05 del podcast Quedem per Jugar? l’he volgut dedicar a les editorials. Conèixer el treball que fan cada dia i entendre millor tot el que comporta l’edició d’un joc. Per fer-ho possible, vaig enviar una sèrie de preguntes a diferents editorials catalanes, entre elles Devir, per obtenir la informació de primera mà. Vull agrair a en Xavi Garriga, Director Editorial de Devir, les respostes i el obrir-me les portes a conèixer una mica millor tota la feina que hi ha rere l’editorial. Així doncs, us comparteixo l’entrevista.

Pregunta: Quan decidiu editar un joc ho feu pel potencial que li veieu al joc o perquè teniu una planificació a nivell empresarial i voleu editar X jocs l’any?

Resposta: El primer factor és que ens agradi el joc i li veiem potencial. Ara mateix estem publicant 40-50 jocs l’any, així que sempre hi ha lloc per a un nou joc.

P: Quines etapes té l’edició d’un joc abans no arriba a les botigues?

R: Hi ha dos tipus de jocs, els que comprem sota llicència i els que desenvolupem a casa. Els de llicència són més senzills de produir; s’han de traduir, revisar, maquetar i revisar de nou. Els de producció pròpia s’han de fer de zero, o sigui que hi ha una gran tasca d’edició de regles, de disseny gràfic, d’il·lustració, de disseny de producció i de direcció artística.

P: Quina d’aquestes etapes és la que porta més feina i maldecaps?

R: En el cas dels jocs propis, el disseny de producció, que és a on definim com ha de ser el joc, el format, els elements, etcètera.

P: Quines diferències hi ha entre editar un joc propi o un que sigui una llicència d’una altra editorial?

R: N’hi ha moltes. Per una banda, fer un joc d’edició pròpia fa que haguem de construir-lo des de zero a tots els nivells i també fer-li màrqueting des de el principi, ja que ningú el coneix. Però té l’avantatge que controlem molt més el producte i tenim el premi addicional de poder-lo llicenciar en altres idiomes.

P: Quins rols (a nivell de personal) intervenen en l’edició d’un joc? Els estableix l’editorial o l’autor/a pot proposar persones per a treballar en el procés de creació del joc?

R: Normalment tot l’equip de producció d’un joc el definim nosaltres; il·lustrador, dissenyador gràfic, traductors, correctors, etcètera.

P: Quina quantitat de jocs feu en una tirada normalment? (1a edició i reimpressions) De què depèn?

R: Això és molt variat. Per a un joc  molt especialitzat, com ara un wargame, podem fer una tirada de només 2000 jocs. Per a un joc de producció pròpia pel qual apostem fort, podem fer-ne uns 20.000 d’entrada. I tota la resta, cau entre aquestes dues quantitats.

Jocs editats per Devir
Jocs editats per Devir

P: Quina importància tenen les fires (Spiel, Interocio, etc.) per a una editorial? Quins beneficis, fora de l’àmbit econòmic, aporten?

R: A les fires internacionals és a on detectem gran quantitat dels nostres jocs de llicència i també a on venem els drets i les edicions dels nostres jocs de producció pròpia

P: Com us ha afectat el creixement exponencial de les xarxes socials en el nostre dia a dia en els últims anys? Quina importància té per a vosaltres aquesta relació tant propera d’editorial-jugadors?

R: Ens ha facilitat molt la feina. No som una editorial prou gran com per invertir en els mitjans de comunicació tradicionals, i les xarxes ens permeten accedir de forma directa al nostre públic final. Som molt actius en tots els nostres països d’actuació i les fem servir contínuament.

P: Hi ha algun joc que lamenteu no haver pogut editar? Quin si es pot saber?

R: Algun hi haurà, però és més a nivell personal que professional.

P: Quins consells li donaríeu a algú que vol crear el seu propi joc i presentar-lo a una editorial?

R: Que el provi molt abans i amb molta gent diferent i que els escolti molt. I un cop el presenti, que estigui ben disposat a escoltar el que la editorial li proposi.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.