Exit Portada

Novetats Exit

La saga de jocs Exit compta ja amb 19 entregues diferents. Una autèntica barbaritat que ja no sabem ni com descriure cadascun dels nous llançaments. Per si no ho sabeu, Exit va guanyar el prestigiós premi Kennerspiel des Jahres 2017. El que vindria a ser millor joc de l’any de regles avançades.

En aquest post free-spoilers m’agradaria fer-vos cinc cèntims de què trobareu dins dels jocs Exit, en què es diferencien els nivells de dificultat que proposa cadascun i, finalment, donar-vos una petita sinopsi i opinió personal de les últimes entregues que ja aviso, són força innovadores!

Què trobem a dins d’un joc Exit?

Generalment, a dins de cada Exit trobarem els següents components:

  • El reglament amb l’explicació de com s’hi juga. Acostuma a ser el mateix per a totes les edicions.
  • Una baralla de cartes amb les cartes d’enigma, cartes de resolució i cartes d’ajuda.
  • Un quadern que ens servirà per avançar en la història i resoldre diferents enigmes.
  • El disc descodificador per a poder validar els enigmes que anem resolent. A cada joc és diferent i està tematitzat segons l’entrega. Consta de 3 nivells on haurem d’introduir el codi de 3 xifres i ens dirigirà a una carta de resolució (enumerades de l’1 al 30 normalment).
  • Una sèries d’objectes especials que seran diferents (i no sempre presents) segons ho requereixi el joc. Bàsicament components que ens ajudaran a resoldre algun enigma durant la partida.

Aquesta llista és el que trobem habitualment als Exit de caixa petita. Tal i com explicaré més endavant, en la nova línia d’Exit Puzzle els components varien una mica. Són els següents:

  • El reglament, igual que la llista anterior.
  • El disc descodificador es conserva en aquest nous jocs.
  • 4 puzzles de 88 peces cadascun. Aquesta és la gran novetat i el que centrarà la vostra atenció al llarg de la partida.
  • 12 documents d’enigma que ja anireu descobrint conforme aneu avançant el joc. No us revelaré cap detall del que porten dins.
Exit Templo Perdido

Principiant, Avançat o Expert? Quin nivell escullo?

Ara que ja coneixeu què trobareu dins dels Exit, us explicaré les diferències entre els diferents nivells de dificultat.

Primer de tot i trencant tots els tòpis: La dificultat dels propis enigmes és molt semblant entre els 3 nivells de dificultat. Hem jugat diverses entregues de cada nivell de dificultat i no hem trobat una diferència destacable entre tots ells. El nivell principiant si que és una mica (només una mica) més assequible, però també cal dir que la pràctica ajuda a trobar-ho més senzill.

La principal i gran diferència és en l’obtenció de les pistes per a la resolució dels enigmes. En el nivell de dificultat Principiant, el joc és seqüencial: carta (o objecte, o el que sigui) que guanyes, carta que utilitzes al següent enigma. Aquesta seria la principal definició del nivell principiant. A partir d’aquí, conforme anem incrementant la dificultat, trobarem que en resoldre un enigma, tenim força material davant nostre que no ens serveix per a res i l’haurem d’utilitzar més endavant. Aquí és on es nota l’increment i on el repte de resoldre el joc es complica.

Recomanacions per a algú que no ha jugat mai a un Exit? Que comenci per un parell de nivell principiant per introduir-se a la mecànica i l’estil d’enigmes i, a partir d’aquí, via lliure per jugar-los tots.

Exit Bosque Encantado

Novetats Exit Tardor 2021

A continuació us deixo un petit resum de les 4 novetats que han arribat aquesta tardor. Les dues primeres són les primeres entregues de la nova línia puzzle que ja avanço, són molt divertides! Les altres dues són jocs de caixa petita seguint el format tradicional. Després de les 4 novetats us dono la meva opinió al respecte, sempre sense spoilers.

Exit: El Templo Perdido

Inka i Markus Brand

Uns buscadors de tresors sense escrúpols han entrat a robar al departament d’Arqueologia de la universitat. El vostre professor ha desaparegut sense deixar rastre i, amb ell, un llibre amb textos antics sobre un temple desconegut.
Haureu d’actuar amb rapidesa i atrapar aquests delinqüents. La cerca us portarà al cor d’una selva misteriosa en una petita illa. Cal trobar el professor a temps i salvar els tresors sagrats del temple abans no caiguin en mans dels lladres.

Jugadors: 1 – 4
Edat: 10+ Anys
Duració: 90 – 180 minuts
Preu PVP: 25€

Exit El Templo Perdido

Exit: El Faro Solitario

Inka i Markus Brand

Avanceu amb prou feines per la costa fosca i rocosa cercant un lloc on refugiar-vos de la tempesta.
Calats fins als ossos, veieu un raig de llum brillant que travessa les cortines de pluja. Es un far! Però, de cop i volta i de manera inexplicable, la llum s’apaga.
Escorcolleu l’aigua i observeu un vaixell. Es dirigeix directament als penya-segats! Haureu de pujar ràpidament al far i encendre’l si no voleu que el vaixell xoqui.
Tanmateix molts obstacles enigmàtics s’interposen en el vostre camí…

Jugadors: 1 – 4
Edat: 12+ Anys
Duració: 90 – 180 minuts
Preu PVP: 25€

Exit El Faro Solitario

Exit: El Bosque Encantado

Inka i Markus Brand

Hi havia una vegada… un passeig que havia de ser relaxat. Però justament, quan travesseu un pont que us deixa al límit d’un bosc, el pont desapareix rere vostre! Dins el bosc topeu amb uns personatges que semblen sortits d’un conte juntament amb uns estranys enigmes. Què està passant aquí? Com podreu sortir del bosc?

Jugadors: 1 – 4
Edat: 10+ Anys
Duració: 45 – 90 minuts
Preu PVP: 15€

Exit El Bosque Encantado

Exit: El Cementerio de las Tinieblas

Inka i Markus Brand

Heu rebut una carta sense remitent. A l’interior hi trobeu un curiós disc i un quadern amb anotacions sobre una antiga llegenda. Aquesta llegenda parla d’un artefacte d’incalculable valor que, sembla ser, que està amagat en un cementiri. Sembla que ha arribat el moment de llançar-se cap a una nova aventura!

Jugadors: 1 – 4
Edat: 12+ Anys
Duració: 45 – 90 minuts
Preu PVP: 15€

Exit El Cementerio de las Tinieblas

Valoració Personal

Les noves entregues d’Èxit segueixen la bona línia que ens tenen acostumats els títols de la saga. Aquesta vegada però, amb la novetat dels Exit Puzzle. Entre el Templo Perdido i el Faro Solitario ens quedem amb el Templo Perdido. No sé si perquè va ser el primer dels puzzle que vam fer però el vam gaudir moltíssim. El joc (lliure d’spoilers) té una constant interacció amb els puzzles i és fantàstic el treball que han fet tant autors com editorial per poder fer tantíssimes coses amb un trencaclosques.

El Faro Solitario també ens va agradar força però el nivell extra de dificultat es nota i es fa una mica feixuc en alguns moments. El recomanaria igualment, però sense cap mena de dubte em quedo amb el Templo Perdido per 1) dificultat (més assequible) 2) la història i la immersió i 3) la qualitat dels enigmes.

Pel que fa a les caixes clàssiques (El Bosque Encantado i El Cementerio de las Tinieblas), independentment de la dificultat, tenen un plus d’originalitat que els fan diferents a la resta. No us en diré detalls, però tots dos m’han agradat molt. Lògicament El Bosque Encantado és més senzill, però també té una història més immersiva que El Cementerio de las Tinieblas, on enigmes i trama van una mica agafades d’un fil. Si n’hagués de recomanar només un, em quedaria amb El Bosque Encantado no només per la història, sinó perquè els enigmes són més interactius.

En definitiva, que si voleu regalar una bona experiència a algú proper, aquests nous Exit són una molt bona opció si la temàtica enigmes agrada.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.