Portada jocs

La família Clank!

Clank! és un joc d’aventures que té com a mecànica principal la construcció de baralles. És un joc de l’autor Paul Dennen i ens arriba editat per Devir. En aquest article us vull exposar les diferents versions del joc que tenim actualment disponibles i recomanar-vos quin seria l’ideal per a vosaltres. Actualment tenim 3 versions diferents del joc a les botigues, tots ells traduïts al castellà: Clank!, el primer que va arribar. Clank!: Legacy, el segon. I finalment Clank! In! Space! (Clank! En el Espacio), l’últim en publicar-se.

A continuació us deixo la fitxa tècnica dels 3 jocs:

Joc:Clank!
Jugadors:2 – 4
Duració:30 – 60 minuts
Edat:12+
Autoria i il·lustracions:Paul Dennen, Rayph BeisnerRaul RamosNate Storm
Editorial:Devir
PVP:50€
Clank
© Devir
Joc:Clank!: Legacy
Jugadors:2 – 4
Duració:90 – 120 minuts
Edat:13+
Autoria i il·lustracions:Paul Dennen, Andy Clautice, Clay Brooks, Anika Burrell, Derek Herring, Raul Ramos, Nate Storm, Alain Viesca
Editorial:Devir
PVP:110€
Clank Legacy
© Devir
Joc:Clank! In! Space! (Clank! En el Espacio)
Jugadors:2 – 4
Duració:45 – 90 minuts
Edat:12+
Autoria i il·lustracions:Paul Dennen, Rayph BeisnerRaul RamosRastislav LeNate StormFranz Vohwinkel
Editorial:Devir
PVP:55€
Clank! In! Space!
© Devir

Com funcionen els jocs de Clank! ?

Clank! és un joc de construcció de baralles. L’objectiu del joc en totes les seves versions i edicions és aconseguir avançar el nostre meeple pel tauler fins que recuperem un artefacte i després en sortim. La partida acaba quan tothom hagi arribat a la casella inicial amb un artefacte o bé hagi quedat inconscient en algun punt del mapa.

Durant el nostre torn jugarem les cartes de la nostra mà per tal d’aconseguir punts de moviment per avançar al taulell, punts d’atacs per derrotar diferents enemics i punts d’habilitat per tal d’adquirir noves cartes de la fila d’aventura/masmorra i potenciar així la nostra baralla. També pot ser que fem algun clank pel camí i haguem de posar un cub del nostre color a la zona de clanks.

En tots els jocs hi ha un enemic: el drac o Lord Eradikus segons quina versió dels 3 estiguem jugant. Quan el nostre torn acaba i reomplim la fila de cartes, pot ser que aquest enemic ens ataqui si apareix el seu símbol en alguna de les cartes. Cada vegada que ataqui aquest enemic es recolliran tots els cubs de la zona de clanks i els posarem dins de la bossa de tela que el joc ja incorpora. Seguidament traurem tants cubs com indiqui la posició del marcador d’enemic i serà llavors quan rebrem impactes i patirem una mica per no caure desmaiats enmig del taulell.

Amb aquesta breu explicació ja podríeu fer pràcticament una partida sencera a Clank!.

clank original
Clank! original

Quines diferències hi ha entre els tres Clank! ?

La primera diferència i la més clara la tenim entre el Legacy i els altres dos. El Clank! Legacy és un joc on viurem una aventura al llarg de 10 partides les quals ens faran modificar el taulell, cartes, regles, components, i un munt de coses més mentre vivim una experiència irrepetible. Quan dic irrepetible vull dir irrepetible, ja que haurem de prendre decisions que faran que el nostre joc sigui únic respecte qualsevol altre. Un cop acabada la campanya ens queda un joc 100% rejugable amb un taulell a doble cara. Aquesta seria la diferència més clamorosa, apart del preu, que és el doble respecte els altres dos jocs. Atès a aquesta gran diferència, em centraré en comparar el Clank! original i el Clank! En el Espacio, que són més similars.

Taulell

Tots dos jocs són tancats, sense campanya. El Clank! (l’original, el primer) té un taulell a doble cara mentre que el Clank! En el Espacio és un taulell rectangular modulable (a trossos) i 3 dels mòduls són intercanviables i a doble cara. D’aquesta manera aquesta nova versió incorpora, per a mi, més rejugabilitat i varietat que l’original.
A més a més, els mapes modulables inclouen més caselles on moure’ns, amb uns laberints més elaborats, que són la causa principal d’aquest augment sensible de la duració de la partida entre el Clank! original i aquest de nou. També comentar-vos que hi ha el mòdul de l’hipertub, que ens permetrà moure’ns ràpidament per la nau a canvi d’un petit mareig i quedar-nos quiets en sortir de l’hipertub sense poder gastar més punts de moviment.

Taulell En el Espacio
Taulell Clank! En el Espacio!

L’objectiu del joc hem quedat que és escapar amb un artefacte oi? doncs si a Clank! tothom ha de sortir pel mateix punt, a Clank! En el Espacio hi ha fins a 4 sortides úniques i diferents. Un nou sistema que pressiona més als jugadors per córrer cap a la sortida abans que els altres i no caure desmaiats abans d’arribar-hi. És tot un encert ja que no només les sortides són diferents sinó que tampoc estan immediatament connectades. Per tant, que se t’adelantin a última hora pot ser crític al final de la partida i no arribar a una nova sortida.

A Clank! En el Espacio hi ha una norma que evita el recurs fàcil del joc original: córrer per agafar el primer artefacte del castell i sortir ràpidament. En aquest nou joc, estarem obligats a piratejar dues terminals del malvat Lord Eradikus abans de tenir accés al mòdul on hi ha els artefactes. Aquest petit detall afecta als jugadors en dues coses: 1) els espais per piratejar són limitats (suficients per a tothom) i alguns t’obliguen a fer Clank. Així que tocarà córrer si no vols estar fent voltes per la nau buscant terminals lliures. 2) Quan algú ha piratejat els seus dos terminals, el marcador de Lord Eradikus avança i extraurà més cubs. Això vol dir que us trobareu al final de la nau, amb uns atacs d’en Lord Eradikus més forts, i havent de tornar a la sortida. Genial no? L’emoció està servida!

Finalment, destaco que l’accés al mercat està descentralitzat a Clank! En el Espacio i tenim bastantes caselles on poder comprar objectes (per 7 monedes, com a l’original).

Cartes

La següent diferència més important és a les cartes: Clank! En el Espacio inclou un sistema de sinèrgies entre les cartes que us recordarà (si hi heu jugat) a Hero Realms o Star Realms. Hi ha habilitats que requereixen altres cartes d’una determinada facció per ser activades. En total hi ha 3 faccions de cartes: Forasters (18 cartes), Resistència (26 cartes) i Ciència (11 cartes).

La carta d’enemic Goblin també és sensiblement diferent en el nou joc. És a doble cara però no inclou el Goblin al dors, sinó l’Erradibot, un enemic més fort però també amb una millor recompensa.

Un altre detall que vull comentar de les cartes respecte el Clank! En el Espacio és la quantitat de referències a sagues com Star Wars o Disney, entre d’altres. M’ha encantat i li aporta el clàssic humor que ja ens tenia acostumat el Clank! original.

Cartes Clank En el Espacio
Exemples de les cartes de Clank! En el Espacio!

Fitxes

A nivell de fitxes i components també hi ha vàries diferències entre un i altre. Comencem parlant de les fitxes del mercat: no hi ha ni les corones ni les motxilles del joc original. En lloc seu hi ha una farmaciola que ens curarà dos punts de vida, una caixa d’objectes que ens permetrà fer els efectes d’algunes cartes (com les faccions) i, per últim, el tele-pas, que ens permetrà transportar-nos entre unes caselles determinades del taulell. Només es manté l’objecte de la clau, la qual dóna accés a nous camins del taulell.

Els nous components que s’han afegit al joc són els Cristalls d’Energia i els Cubs Vermells. Els Cristalls d’Energia són un recurs limitat que podem aconseguir a través d’algunes cartes o bé en certes caselles del taulell. Serviran per fer habilitats extres d’algunes cartes i si aconseguim el secret secundari corresponent ens puntuaran al final de la partida, sinó res de res.
Per la seva banda, els Cubs Vermells són un tipus de cub que Lord Eradikus ens introduirà a la bossa de clanks i que, un cop apareguin, ens farà un punt de mal a tots els jugadors, sense manera d’evitar-ho. A més a més, el cub torna a la zona de clanks, així que pot tornar a sortir més endavant. Hi ha 4 cubs així. D’aquesta manera el joc aconsegueix ser més exigent i que sigui més difícil sortir de la nau d’una sola peça.

Per acabar només comentar que les fitxes d’ídol de mico només apareixen al Clank! original.

Clank Taulell
Taulell del Clank! original

Quin Clank! hauria d’afegir a la ludoteca?

Si has arribat fins aquí, gràcies i enhorabona, perquè estàs a punt de resoldre els teus dubtes (si no ho has fet ja) en relació a si necessites un Clank! a la teva vida (o un altre).

Com que recomanar-vos-en un o altre és molt complicat, us exposaré diferents situacions i vosaltres sols arribareu a la conclusió de quina opció és la que més encaixa amb el vostre perfil. Vull agrair a Devir la cessió del Clank! En el Espacio per poder fer aquest article comparatiu de les diferents versions del joc.

Primer de tot, busques un joc tancat o una aventura que modifiqui el joc i vagi variant al llarg de les partides? Si vols l’aventura i no tens la versió Legacy ja pots tancar l’article, necessites un Clank! Legacy a la teva vida, apart d’una bona estanteria perquè és enorme. En canvi, si prefereixes un joc tancat que no hagis d’alterar components, continuem amb la recomanació.

Clank Legacy
Alguns dels components del Clank! Legacy

Clank! i Clank! En el Espacio difícilment són compatibles en una mateixa ludoteca (i més si tens poc espai). El motiu és que, no són prou diferents com per tenir la sensació d’estar jugant a jocs diferents. El nou és més complex però l’experiència acaba sent molt similar. Per tant, si ja tens la primera versió del joc, no et recomanaria afegir el nou a menys que el reemplacis.

Posem-nos en el cas que no tens cap Clank!: Si tens experiència amb jocs de taula i ja coneixes bé la mecànica de construcció de baralles no dubtis en anar a per Clank! En el Espacio. Et recompensarà amb més varietat al llarg de les partides i amb unes estratègies un grau més elevat que l’original. També tindràs partides més llargues, no ho oblidis.
En canvi, si busques un joc més familiar, amb menys paràmetres, el Clank! original et cobrirà perfectament aquest rang. Un joc que, tot i que no ho he comentat, té un parell d’expansions ja editades en castellà (molt complicat trobar-les) però que et poden afegir aquesta rejugabilitat extra.

El meu consell és que considereu el Clank! En el Espacio com un “Clank! Plus” en mecàniques i estratègia. D’aquesta manera afinareu més al que necessiteu. Si sou molt fans de la saga, podeu perfectament tenir tots dos jocs però davant de l’elecció, guanyarà pràcticament sempre el nou En el Espacio.

Meeples Clank En el Espacio
Taulell amb una partida de Clank! En el Espacio!

A mode resum, El Clank! original és una garantia d’èxit que agradarà a tots els registres. És el joc menys complex de tots 3. En segon lloc seria el Clank! En el Espacio: un joc molt semblant a l’original però amb un gir d’estratègia, més variables i un punt de més complexitat que si bé acabarà tothom content, té una corba d’entrada més complicada si manca experiència en el món dels jocs de taula. Finalment tenim el Clank! Legacy, la versió més complexa (i cara) del joc. Un joc que viurem 10 partides alterant el mapa, les cartes i les regles amb enganxines i altres components. Acabarà sent un joc rejugable però aquest si que requereix un nivell més avançat per assimilar-ho tot.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.