Acaba l’estiu i és sinònim de fires i novetats de cara l’últim trimestre de l’any. En aquest article us presentaré algunes de les novetats de l’editorial coreana, Playte. Una editorial que ha posat el focus en una línia de jocs amb uns detalls de producció fora del que és habitual. Veureu que en tots els seus jocs la caixa es desplega i forma el tauler del joc. Una autèntica meravella lúdica que poques vegades s’havia vist.
Si algun dels jocs que veieu a continuació us criden l’atenció i en voleu una còpia, ho podeu fer en aquest formulari (us suggereixo que contacteu amb en ryan@playte.com per gestionar l’enviament) o bé a la seva pàgina de Ebay.
Ada's Library
2 persones
20 minuts
8+ anys
Ada’s Library és un bonic joc creat per en Zach Greenvoss i l’Amanda Greenvoss per a dues persones on haurem d’ordenar la nostra llibreria segons les fitxes de referència que hi ha a sobre el tauler. Qui primer aconsegueixi replicar aquesta seqüència, guanyarà. Un d’aquests jocs petitons, d’iniciació, amb mecàniques tan simples com jugar/descartar una carta, res més. El joc acaba sent una carrera amb la interacció justa per fastidiar-se i que gaudiran persones que busquen partides breus, sense complicacions. Un joc que, si sou més avançats, se us quedarà curts per les partides regulars que pugueu fer. Tot i així, la planificació i la gestió de mà estan ben treballades i el que ofereix el joc, ho fa bé.
Liar's Dice
2 – 6 persones
15 – 30 minuts
8+ anys
Liar’s Dice és la nova versió del clàssic joc ‘Perudo’. Un joc on haurem d’utilitzar l’engany i les nostres habilitats del llenguatge no verbal per fer creure a la resta el que no és. Haurem de dir quants daus marquen un número concret. La següent persona, si s’ho creu, augmentarà l’aposta en quantitat de daus o en el valor del dau (sense augmentar la quantitat). Qui menteixi millor serà qui guanyi ja que si t’enxampes o t’equivoques perdràs daus. Si se t’acaben quedes fora de la partida!
Un joc que, com em passa en el Perudo, m’agrada jugar amb la gent més propera, amb aquella que (crec que) conec millor i ens podem prendre el pèl com toca. Crec que és un indispensable a totes les ludoteques ja que el joc s’adapta a tota mena de contextos i persones per ser jugat.
Pueblo
2 – 4 persones
60 minuts
10+ anys
Pueblo, un joc abstracte de la doble K: Michael Kiesling i, Wolfgang Kramer. Un joc abstracte on haurem de sumar el mínim de penalitzacions possibles per guanyar. Jugarem amb l’espai tridimensional i les diferents perspectives del tauler. Haurem de col·locar al tauler les nostres fitxes (i les neutrals) el més amagades del cacic per evitar aquestes penalitzacions. La interacció és constant en el joc: en el teu torna buscaràs penalitzar la resta de jugadors el màxim possible i, alhora, amagar-te com més puguis del cacic. És per aquest motiu que com més persones hi juguem (fins a un màxim de 4) més brillarà el joc. Us el recomano si no teniu un gran ventall de jocs abstractes i busqueu alguna cosa diferent al que és habitual en aquest estil de jocs (patrons, objectius i col·lecció de sets). Aquí hi trobareu uns ingredients totalment diferents.
Sardegna
2 – 4 persones
60 minuts
11+ anys
Sardegna és la reimplementació del joc Kreta, i és un joc de l’Stefan Dorra que ja té uns anys però com si no ho semblés gràcies a aquest rentat de cara en aquesta edició de Playte. A Sardegna hi trobarem un joc de majories pures amb una mecànica similar a la que hi trobareu al Concordia, per si l’heu jugat. La gràcia de Sardegna és que haurem d’anar ubicant-nos en el mapa fins que algú decideixi que toca puntuar una fortalesa concreta i tot el que l’envolta. Puntuarà qui tingui més presència. Aquesta disputa és el que fa el que el joc brilli a 4 i la interacció i les punyalades siguin constants. Un joc frenètic que, a la que es domina, es gaudeix com pocs aconsegueixen. Un clar exemple de menys és més.
Stereo Mind
2 – 5 persones
10 – 15 minuts
8+ anys
Stereo Mind és un joc cooperatiu on haurem d’afinar l’oïda i, després d’escoltar tots la mateixa cançó, intentar associar-ho en un mateix concepte. Un joc original, que fuig de la jugabilitat habitual i utilitza la música com a fil conductor de la partida. Potser us recordarà al Dixit en algun aspecte, però són jocs que a mi, personalment, m’agraden perquè em permet jugar-los amb tothom i no requereixen coneixements ni habilitats prèvies.
Un dels aspectes curiosos d’aquest jocs és que la percepció que té cadascú en escoltar un determinat so pot variar moltíssim i coordinar-nos és més complicat del que inicialment aparenta. El joc el recomano provar, encara que de tota la remesa és el que se’m queda més coix també per la petita dependència a l’idioma i que no tothom s’hi sent a gust.
I fins aquí un petit recull d’alguns dels jocs que treu Playte de cara aquest Spiel 2024. També hi podrem trobar una nova versió del clàssic Can’t Stop o de l’Abluxxen (sota el nom de Linko) així com el Dance of Ibexes, similar al Toma 6, que també ens portaran hores i hores de diversió.
Ets un monstre! Quin bon resum de les novetats de Playte
Crack!
Moltes gràcies Pablo!