Les festes al Bar Bestial del drac Komodo són mítiques. Només s’hi pot entrar quan hi ha suficients animals fent cua i és clar, les empentes i picabaralles són constants. Qui aconseguirà entrar a la festa i qui en quedarà fora? Devir ens porta la reedició d’aquest Bar Bestial, creat per Stefan Kloß i il·lustrat per Anna Oppolzer. Només els animals més estratègics podran viure en primera persona aquestes festassa.
Si ja coneixes el joc o només en vols saber la meva opinió, ves a la valoració personal.
Jugadors: | 2 – 4 |
Duració: | 20 min |
Edat: | 8+ |
Complexitat: | Baixa |
Idioma: | Castellà |
Gènere: | Familiar |
Autor/s: | Stefan Kloß |
Editorial: | Devir |
PVP: | 18.00€ |
Components
- 48 Cartes d’animals (12 animals per a cadascun dels 4 colors).
- 2 Cartes Porta del Cel / Cossa.
- 1 Carta de Bar Bestial.
- 1 Carta de És el que hi ha.
- 2 Guies de Referència.
Preparació de la partida
Cada persona barreja els 12 animals del seu color i forma una pila per robar. A continuació, roba les 4 primeres cartes.
Posarem les cartes de la Porta del Cel i la Cossa al centre de la taula. Per anar bé, entre elles dues hi hauria d’haver espai per a posar-hi fins a 5 cartes d’animal. Aquest espai entre les dues cartes s’anomena la cua d’entrada.
Posarem les cartes del Bar Bestial i de És el que hi ha al costat de la Porta del Cel i de la Cossa, respectivament.
Ja ho tenim tot per començar a jugar!
Mecànica del Joc
La partida es juga per torns consecutius entre els jugadors en sentit horari. Els passos que es duran a terme cada torn són els següents:
- Jugar una carta: S’escull una de les 4 cartes de la mà i es juga boca a munt al final de la cua d’entrada. Si està buida, aquest animal serà el primer, al costat de la Porta del Cel.
- Realitzar l’animalada de la carta jugada: Cada animal té una habilitat única que va des de canviar l’ordre de la fila, saltar altres animals, enviar a És el que hi ha animals de la cua, etc. Una sèrie d’habilitats que alteraran l’ordre de la cua i dificultaran l’entrada al bar. En aquest punt, si l’animal que s’ha jugat pot efectuar la seva habilitat, la farà. Us deixo una foto de la guia de referència amb tots els detalls de cada animal.
- Efectuar animalades recurrents: Els animals que tinguin el símbol de l’espiral taronja (com el rinoceront o el cocodril) efectuaran la seva habilitat cada torn en aquest punt, independentment de qui estigui efectuant el seu torn.
- Obrir la Porta del Cel i provocar una cossa: Una vegada s’han resolt totes les habilitats es comprova si hi ha 5 animals a la cua. En cas afirmatiu, els 2 animals més propers a la Porta del Cel els posarem boca avall a sobre de la carta Bar Bestial. L’últim animal de la fila el posarem boca avall a la zona És el que hi ha i queda eliminat permanentment de la partida. Els dos animals restants es queden a la cua i avancen a les primeres posicions sense alterar l’ordre.
- Robar una carta: El torn finalitza en aquest punt, robant una carta de la teva pila. Si no tinguessis cap carta a la pila, omet aquesta acció.
Final de la Partida
La partida acaba en el moment que tothom ha jugat els seus 12 animals. Qui aconsegueixi més punts amb els animals que han entrat al bar, guanyarà la partida. Els animals atorguen 2, 3 o 4 punts. S’especifica a la part inferior esquerra del dibuix.
Valoració Personal
Feia anys que aquesta reedició estava pendent de tornar a les nostres ludoteques. Ara que ja la tenim aquí, i hem vist que entrar al bar no és una tasca tan senzilla com pugui aparentar, detallaré i explicaré la meva opinió del joc. Abans de tot vull agrair a Devir la cessió del joc per a poder fer aquesta ressenya.
Disseny i Components
Pel que fa al disseny no tinc cap mena de crítica. La feina feta per l’Anna Oppolzer amb uns animals d’estètica 80’s queda genial. Dels components si que tinc alguna queixa, vaig a parts:
Primer de tot, i per a mi el més greu és que la caixa amb l’insert (un cartó de decoració) és més petit que la mida de les cartes. Això implica que les cartes queden com flotant i no descartaria que amb el pas del temps agafin una forma corba. Si retireu l’insert se soluciona, però és un error (per a mi) greu de producció. D’altra banda, només hi ha dues guies de referència, quan el joc és fins a 4 persones. Posar 4 guies de referència hagués sigut l’òptim en aquest cas.
Mecànica
La mecànica pot resultar un embolic de bon principi, no us preocupeu, que amb un parell de rondes s’enganxa ràpidament la mecànica i idea del joc. Quan tothom coneix les cartes el joc agafa un ritme i una fluïdesa que accelera i dinamitza la partida de manera estupenda. Una de les novetats d’aquesta reedició respecte l’anterior és que han afegit el concepte dels punts. Abans es puntuava per nombre d’animals que entren al Bar. Amb aquest sistema de puntuació pot resultar estrany perdre i ser la persona que ha fet entrar més animals. És un fet que pot passar. M’agrada més la idea de fer-ho sense punts, així que obviant la puntuació tornes al recompte anterior.
Diversió
El joc m’ha agradat. He gaudit jugant i el trauria a taula a qualsevol mena de persona ja que no requereix massa dificultat per jugar-lo. Per aquesta ressenya l’he pogut jugar a 2, 3 i 4 persones. El que he pogut observar és que a 4 és com millor flueix el joc, ja que la constant d’atacs entre tots fa que la partida sigui completament esbojarrada i no puguis saber què li queda a qui. A dues persones el joc passa ser un pseudo-escacs, amb moltíssima tàctica i recompte de cartes jugades, una bona opció per jugar encara que no seria la meva primera. I, finalment, a 3 jugadors per a mi és com més malament penso que funciona el joc. Inconscientment, durant la partida s’entra en un espiral on la persona que juga la 5a carta ho farà constantment per l’algorítmica del joc mentre les altres persones no tallin aquest espiral. Això no vol dir que no funcioni, sinó que és una variable a tenir en compte que pot condicionar la partida.
Originalitat
Bar Bestial em sembla un joc força original dins la seva escala i penso que sap extreure el suc a una mecànica simple amb un conjunt d’habilitat que es complementen perfectament. El nivell d’interacció és extremadament alt ja que tot el que juguem repercuteix directament a la resta. No tinc res més a dir en aquest apartat.
Així doncs, arribat el moment de saber si els nostres animals entraran o no al Bar Bestial per presenciar la festa del drac Komodo, haurem d’utilitzar tot el nostre enginy per tal d’aconseguir-ho. Un joc amb moltíssima interacció i una mecànica senzilla apta per a tota la família. Les cartes inclouen la simbologia necessària que les fa auto-explicatives quan ja les coneixes. Un joc que triomfarà a 4 persones i que ben segur hi haurà disputes i no descartaria aliances durant la partida.
Un dels nostres jocs preferits. Hi juguem amb adults i també amb nens (9 anys).
Tota la raó, que resulta força embolicat al principi i trobo que a les instruccions (de la versió que tenim) no acaben d’explicar totes les possibles situacions i sovint hem de deduir que hem de fer.
Però una vegada entès, és un joc molt dinàmic i cada partida pot guanyar un altre de nosaltres.
Hola Marta! Desconec si les instruccions entre les dues versions han canviat. El que si tens raó és que determinades combinacions poden portar a l’embolic. Tanmateix, amb una mica de pràctica es resolen i no acostuma a haver-hi polèmica (afortunadament). Gràcies per llegir la ressenya i a seguir gaudint del joc! Salut!