Som uns ocells tropicals i ens trobem en una illa enmig de l’oceà. El nostre objectiu: pondre els nostres ous abans que ho facin els altres ocells. Qui ho aconseguirà?
Fitxa tècnica
Persones: | 1-4 |
Duració: | 30 minuts |
Edat: | 8+ |
Complexitat: | Baixa |
Idioma: | Castellà |
Gènere: | Abstracte |
Autoria: | Thomas Dagenais-Lespérance |
Il·lustració: | Tatiana Boyko |
Editorial: | 2Tomatoes Games |
PVP: | 34,95€ |
Com s'hi juga?
Opinió personal
Islet és un joc editat per 2Tomatoes Games que va ser presentat en primícia a la fira internacional Spiel 2023, a Essen. Abans de començar l’anàlisi voldria agrair a l’editorial la cessió d’una còpia per poder fer aquesta ressenya.
Disseny i Components
El primer que vull destacar d’Islet és la il·lustració del joc. És d’aquells jocs que entren pels ulls amb una portada atractiva. La paleta de colors emprada li dóna el joc un caliu que et captiva l’atenció en primeres instàncies.
Si obrim la caixa hi trobarem un joc amb 0% de plàstic. Unes cartes, unes llosetes triangulars, una bossa de tela i les fitxes de jugadors és tot el que necessitem per jugar a Islet.
El major inconvenient que li trobo el joc a nivell de components és que, a l’hora de guardar-lo, les llosetes s’hagin d’encaixar seguint un patró (indicat a la caixa) i no ho puguem guardar dins la bossa ja llest per la següent partida. Mals menors.
El disseny del joc a nivell de components s’aferra a la dita de menys és més i és que el joc és absolutament minimalista, sense simbologia ni cap mena de complicació que pugui dificultar la comprensió per jugar-hi.
La feina feta per tot l’equip amb el joc trobo que és molt bona i ha quedat un producte que fa goig de veure i tractar.
Mecànica
Abans d’entrar en detall amb les mecàniques, un petit incís. Si coneixeu el joc Coral (us deixo el tutorial aquí per si de cas) veureu que comparteixen molts atributs amb Islet: mida i dissenya de la caixa, il·lustradora, mecàniques fins i tot, que ara anem a desengranar.
Les mecàniques que podeu trobar a Islet són: gestió de mà, col·lecció de set, influència d’àrees i una pinzellada de col·locació de treballadors.
El joc, igual que passa a Coral, té dues accions molt similars: una per fer créixer l’illa (explorar) i una per fer avançar la partida (moure’s). Explorant aconseguirem noves cartes de recursos que ens permetran posteriorment, en moure’ns, gastar-les per arribar a la lloseta que vulguem per pondre-hi un ou si encara ningú ho ha fet ja allà.
El focus de les nostres accions recaurà en la lloseta on tinguem l’ocell, el ‘treballador’, aquell moment. Tenir cartes del color on volem moure’ns o del tipus de niu on volem pondre els ous serà primordial si volem optar a la victòria. Aquí és on entra en joc la gestió de la nostra mà i el saber cuidar les cartes que tenim, apart d’aconseguir les adequades en les properes accions d’exploració que fem.
L’últim que vull destacar en aquest apartat és que aquesta línia de jocs abstractes aprofita el jugar amb el 3D per extreure’n un potencial que, en futurs jocs, espero que ens sorprenguin encara més.
Experiència
Islet és un joc que clarament respira a Coral en l’ambient. Una capa més de complexitat a nivell mecànic però reduint la complicada teoria que tenia Coral a l’hora d’explicar-lo per primera vegada a persones nouvingudes. Tot i així, que això no us faci pensar que els jocs són similars perquè en cap cas l’experiència és la mateixa.
Quan jugo a Islet tinc una sensació com si estigués jugant a un eurogame abstracte. Haver de gestionar les cartes que tinc a la mà, calcular quines fitxes jugar i on, controlar els oponents… i tot això per poder arribar a pondre 2 ous en un torn i guanyar temps per poder ser el més ràpid en pondre’ls tots. Tot un repte.
La interacció és constant i, com algú quedi despenjat en la carrera, fàcilment pot aliar-se amb algú altre per anar a fastiguejar qui encapçala la partida. És per això que les partides a dos es gaudeixen molt, ja que és un duel directe. De totes maneres, les partides a 3 i 4 persones són igual d’emocionants i l’exigència encara és major atès que, en tenir menys ous per jugar, tindrem també menys recursos per assegurar i ens resultarà més complicat pondre ous, per espai i per cartes. Veureu que a vegades, en lloc de jugar un bonic joc d’ocells i ous, estareu jugant a un wargame per la baralla que hi haurà a l’illa per pondre els últims ous de la partida. Frenètic i molt divertit.
Islet fins i tot té un solitari ben parit que us recomano provar si en teniu l’oportunitat. Jugarem amb dues illes alhora i només podrem pondre ous complint els requisits que ens diran les cartes del mode solitari. Aconseguir-ho abans no s’acabi la bossa no serà fàcil!
En definitiva, Islet és un joc abstracte continuista del Coral on viurem una carrera per pondre els nostres ous abans que la resta. Un joc amb una capa de gestió superior al seu antecessor que ens brindarà partides molt igualades on els detalls seran la diferència entre guanyar o perdre. El recomano especialment per jugar en parella però les millors lluites seran al seu màxim nombre. Un joc sense plàstic en els components on el seu art i la seva simplicitat artística et captivarà de bon inici.