It’s a Wonderful World

A It’s a Wonderful Wold lideraràs un imperi en expansió i hauràs d’escollir el camí òptim per desenvolupar-te més ràpidament entre tots els competidors. Aquest joc de draft i gestió de recursos ens arriba de la mà de Tranjis Games i és un ferm candidat a un dels jocs de l’any en el seu gènere. La bona feina feta per en Frédéric Guérard i l’Anthony Wolff ens obren la porta a un nou món ple de possibilitats i estratègies per explorar.

Si ja coneixes el joc o només vols saber la nostra opinió,  ves a la valoració personal

Jugadors:1 – 5
Duració:45 minuts
Edat:14+
Complexitat:Mitjana
Idioma:Castellà
Gènere:Draft, Gestió de Recursos
Autor/s:Frédéric Guérard, Anthony Wolff
Editorial:Tranjis Games
PVP:39,95€

Components

  • 1 taulell format per 5 parts.
  • 5 cartes d’imperi (amb cara A i B).
  • 150 cartes de desenvolupament.
  • 170 cubs de recursos:
    • 35 de materials.
    • 30 d’energia.
    • 30 de ciència.
    • 30 d’or.
    • 30 d’exploració.
    • 15 de Krystallium.
  • 80 Fitxes de Personatge:
    • 40 Generals.
    • 40 Financers.
  • 1 indicador de ronda.
  • 1 bloc de puntuació.
  • Full d’instruccions.

Preparació de la partida

Per jugar a It’s a Wonderful World hem de muntar el taulell tal i com us mostrem a la imatge de més avall. A continuació hem de barrejar les cartes de desenvolupament i formar una baralla, ubicada al seu lloc corresponent.
Posarem els cubs de recursos i les fitxes de personatge al lloc habilitat al taulell formant així les seves respectives reserves.
Els jugadors escullen una de les cartes d’imperi i la cara (A o B) que voldran jugar. Tots els jugadors han de jugar utilitzant la mateixa cara.

Amb tot això ja estem a punt per iniciar la partida.

It's a Wonderful World Preparació

Mecànica del Joc

Una partida d’It’s a Wonderful World consta de 4 rondes les quals es divideixen en 3 fases:

A) Fase de selecció
B) Fase de Planificació
C) Fase de Producció

Fase de Selecció

La fase de selecció es durà a terme mitjançant un draft. Cada jugador rebrà 7 cartes. Seguidament n’escollirà 1 i la posarà davant seu boca avall. La resta de cartes es passaran al següent jugador seguint les indicacions del marcador de ronda (a l’esquerra a les rondes 1 i 3, a la dreta a les rondes 2 i 4).

Tots els jugadors revelen alhora la carta escollida i agafen les cartes que han rebut per continuar amb el draft. Els jugadors aniran escollint i passant les cartes fins que tots els jugadors tinguin 7 cartes de desenvolupament davant seu.

It's a Wonderful World Personatges

Fase de Planificació

Ara que cada jugador té 7 cartes ha d’escollir per cada carta prepara-la per a la seva construcció o reciclar-la. Preparar una carta significa posar-la en una fila superior, creant així una àrea de construcció. Reciclar una carta t’atorga una bonificació de reciclatge, indicat abaix a la dreta de la carta. Aquesta bonificació es pot posar o bé directament en una carta que estigui en construcció (i finalitzar-la si és el cas), o bé a sobre de la teva carta d’Imperi.

Aquesta fase acaba quan tots els jugadors han decidit què fer amb les 7 cartes.

Fase de Producció

Aquesta fase es composa de 5 passos consecutius, un per cada tipus de recurs seguint l’ordre d’esquerra a dreta indicat al taulell. Tots els jugadors juguen a la vegada i cada pas de producció es fa de la següent manera:

  1. Produir: Comptar el número d’icones del recurs actual que tenim dibuixats a la carta d’imperi i a les cartes que haguem ja desenvolupat.
  2. Bonificació de supremacia: el jugador (només 1) que hagi produït més quantitat del recurs actual guanyarà la fitxa de personatge indicada a la part superior del recurs al taulell.
  3. Construir: Cada jugador distribueix els recursos generats entre les seves cartes en construcció i la carta d’imperi. Aquests cubs no es podran moure posteriorment ni guardar-los per rondes posteriors. Només el Krystallium (cub vermell) es podrà guardar a la carta d’imperi per utilitzar-lo en un futur.

Quan una carta compleix els requisits de construcció s’ha d’afegir a sobre de la carta d’imperi (formant una columna) deixant visible les icones de producció de la part inferior de la carta. El jugador obté la bonificació per construcció de la carta, si en té. Els recursos de la construcció tornen a la reserva general.

Els jugadors poden descartar en qualsevol moment una carta en construcció però la bonificació de reciclatge anirà a la carta d’imperi obligatòriament. D’altra banda, un jugador pot transformar 5 cubs de recursos (poden ser diferents) per un cub de Krystallium.

It's a Wonderful World Partida

Mode solitari

It’s a Wonderful World té inclòs el mode solitari. La mecànica és molt similar a una partida normal i està dividit de la següent manera:

  • Preparació: Es barregen les cartes de Desenvolupament i es formen 8 piles de 5 cartes. Les cartes restants són la baralla general per robar.
  • Fase de Selecció: s’elimina aquesta fase ja que no es pot fer un draft amb un sol jugador.
  • Fase de Planificació: a cada fase es juguen dues “seqüències” consecutives. A cada seqüències s’agafa una de les piles preparades i es poden fer les següents accions fins que no et quedin cartes a la mà:
    • Descartar dues cartes per robar-ne 5 de la baralla general i, d’aquestes 5, quedar-te’n una. Això es pot fer tantes vegades com es vulgui mentre tinguis cartes (en resum, descartar dues cartes per afegir-ne una a la mà).
    • Afegir les cartes que consideris oportunes a l’àrea de construcció.
    • Reciclar les cartes que consideris i obtenir la bonificació de reciclatge.
  • Fase de Producció: Es juga igual que una partida normal amb la diferència que la bonificació de supremacia l’obtindràs si produeixes almenys 5 Cubs del Recurs actual.
  • Puntuació: Hauràs de restar 15 punts a la puntuació final si has jugar amb la cara A de la carta d’imperi.

El joc inclou diversos escenaris per a un jugador on hauràs de desenvolupar certes cartes i superar una quantitat de punts abans de passar al següent. També trobaràs diversos escenaris a la pàgina web oficial del joc (en francès però s’entén amb facilitat).

It's a Wonderful World Partida

Final de la Partida

Un cop acabada la 4a ronda s’acaba la partida i es procedeix al recompte de punts. Cada jugador sumarà la seva puntuació en les següents categories:

  • Suma dels punts directes: Els punts que apareixen a les cartes i no depenen de cap altra carta ni personatge.
  • Suma dels punts amb multiplicador de carta: Són els punts que depenen del nombre de cartes d’un tipus concret que hagi desenvolupat el jugador.
  • Suma dels punts de personatge: Cada fitxa de personatge atorga un punt per defecte. Hi ha cartes que proporcionen punts addicionals per cada fitxa de personatge (general o financer) que el jugador hagi aconseguit.

El Krystallium sobrant no atorga cap punt i les construccions no completades no resten punts de victòria.

Guanya el jugador amb la major puntuació.

It's a Wonderful World Puntuació

Valoració Personal

Avui us ressenyem un d’aquells jocs que ha entrat a casa sense fer gaire soroll i amb un parell de partides ha escalat fins ben amunt a la llista de preferits. Aquest joc que combina el sistema de draft (com el 7 Wonders) i un sistema molt ben consolidat de gestió de recursos no us passarà per alt si teniu la ocasió de provar-lo. És cert que no han descobert la sopa d’all amb aquest joc, però n’han sabut extreure tot el suc de la millor manera possible. Ara voldria fer una mica més d’anàlisi detallat de les diverses categories del joc i donar-vos la meva opinió.

Un dels aspectes que més criden l’atenció d’It’s a Wonderful World és la feina que ha fet l’Anthony Wolff amb l’art de les cartes i la iconografia del joc. Unes cartes amb un disseny molt atractiu, simple i amb una gran varietat. Cada carta està molt ben ambientada i això sempre s’agraeixi més en un joc amb una quantitat tan gran de cartes.

A nivell de materials, tots els components són més que correctes: taulells amb un bon gruix, les fitxes de personatge ben consistents, els cubs semblants als que podem trobar a jocs com Pandemic o Terraforming Mars. L’únic aspecte negatiu, a opinió personal, és la qualitat de les cartes que semblen més que fràgils. Us recomano enfundar-les per protegir-les quan es barregin i puc garantir que hi cap tot el material a la caixa del joc (inclòs tot el material de l’expansió Guerra o Pau).

La mecànica del joc és el punt més fort. Un joc molt fàcil d’explicar i de jugar on l’efecte bola de neu n’és el principal atractiu. Quan sembla que no hagis fet absolutament res, de cop i volta estaràs produint recursos a tort i a dret. La duració de la partida no es veurà afectada juguin els jugadors que juguin. El fet de jugar tots alhora pot ser una contra per als nouvinguts, tot i que, amb un parell de rondes s’hauran sumat al carro sense cap mena de problema. La interacció entre jugadors no és excessivament alta però és suficient com per picar-se una mica, sobretot en el moment del draft que és quan els jugadors poden “perjudicar-se” mútuament depèn de les cartes que escullin. Tot això ens permet afirmar que l’escalabilitat és excel·lent des del mode solitari fins a 5 jugadors. És perfectament viable.

La rejugabilitat del joc és molt alta. Estem parlant d’una baralla de 150 cartes amb un munt de possibilitats. Cada partida serà diferent a l’anterior i hi ha molts camins possibles que et permetran ser l’imperi més poderós, ja sigui a base de ciència, exploració o or.

Anirem tancant la ressenya; It’s a Wonderful World és un joc molt bo que t’agradarà tant si t’agraden els jocs de draft (com el 7 Wonders o el Sushi Fresh) com els jocs de gestió de recursos (com el Terraforming Mars). Un joc molt dinàmic, ràpid i pràcticament sense anàlisi-paràlisi ja que no té entre torns que ens facin perdre l’atenció. Està destinat a tota mena de públic, ja sigui familiar, exigent, casual, etc. I si creieu que al joc li falta encara més varietat de cartes us recomanem que li doneu un cop d’ull a l’expansió Guerra o Pau, la qual us en parlarem un altre dia. Això sí, ja us avancem que val molt la pena!

Jugador Inicial

Malalt dels jocs de taula. M'agrada compartir aquesta afició amb la meva gent i, de pas, compartir-ho amb tothom que hi tingui interès. Em veureu fer ressenyes, recomanacions i tutorials per les diferents xarxes socials i el web.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt