Al contrari que altres cultures, els homes tuareg del desert (targui), es cobreixen el cap i la cara mentre que les dones (targuia) no porten cap vel. Les diferents famílies es divideixen en tribus, liderades pels nobles. Nosaltres encarnarem el paper d’aquests nobles i el nostre objectiu serà ampliar la tribu i aconseguir el màxim de punts de victòria possibles. Tuareg és un joc de l’any 2012 de n’Andreas Steiger, il·lustrat per en Franz Vohwinkel i que Devir ha editat recentment després de molts anys per poder-lo gaudir de nou a casa. Aquesta vegada ens arriba també l’expansió que us explicaré amb més detall.
Si ja coneixes el joc o només en vols saber la meva opinió, ves a la valoració personal.
Jugadors: | 2 |
Duració: | 60 minuts |
Edat: | 12+ |
Complexitat: | Baixa – Mitja |
Idioma: | Castellà |
Gènere: | Estratègia |
Autor/s: | Andreas Steiger, Franz Vohwinkel |
Editorial: | Devir |
PVP: | 25€, l’expansió 20€ |
Components
Joc Base
- 80 Cartes:
- 45 de Tribu
- 19 de Mercaderia
- 16 de Vora
- 8 Monedes d’Or
- 6 Figures de Tuareg
- 4 Marcadors de Tribu
- 1 Figura d’Assaltant
- 30 Fitxes de Mercaderia
- 10 de Dàtils
- 10 de Sal
- 10 de Pebre
- 1 Fitxa de Jugador Inicial
- 15 Fitxes de Punts de Victòria
- 6 de valor 1
- 5 de valor 3
- 4 de valor 5
Expansió Dunes i Aigua
- 80 Cartes:
- 45 de Tribu
- 5 de Mercaderia
- 10 de Vora
- 20 de Duna
- 1 Moneda d’Or
- 1 Figura de Targuina
- 15 Fitxes d’Aigua:
- 10 de valor 1
- 3 de valor 3
- 2 de valor 5
- 6 Fitxes de Mercaderia:
- 2 de Dàtils
- 2 de Sal
- 2 de Pebre
- 8 Fitxes de Punts de Victòria:
- 4 de valor 3
- 4 de valor 5
- 6 Fitxes d’acció de forma triangular
Preparació de la partida
Per jugar una partida a Tuareg, el primer que haurem de fer és posar les 16 cartes de vora fent un rectangle. Les cartes estan enumerades per facilitar la seva col·locació. Seguidament posarem 5 cartes de mercaderia i 5 cartes de tribu de manera alterna omplint la zona central del rectangle, tal i com es pot apreciar a la foto. Les cartes restants formaran dues piles a l’esquerra de les cartes Ampliació de Tribu i Caravana.
Farem una reserva general amb les fitxes de mercaderia, les monedes d’or i els punts de victòria. Cadascú agafarà dues fitxes de cada mercaderia, 1 moneda d’or i una fitxa de 1 i 3 punts.
Finalment, posarem l’assaltant (fitxa gris) a la casella número 1, la dels Nobles.

Mecànica del Joc
Tuareg funciona mitjançant rondes i anirem intercanviant qui comença en cadascuna. Cada ronda està feta per 5 fases:
1. Avançar l’assaltant una casella
La primera fase de cada ronda és avançar l’assaltant una casella en sentit horari. En cas que arribi a una cantonada hem de resoldre l’assalt pagant el que indica la carta de vora en qüestió. Seguidament l’assaltant avança una nova casella.
2. Col·locar alternativament les figures dels tuaregs
Començant pel jugador inicial cadascú posarà una figura tuareg en una carta de vora. No està permès posar un tuareg on es trobi l’assaltant, ni en una cantonada, ni en una carta ja ocupada ni en una fila/columna on hi hagi una figura tuareg de l’altra persona.
3. Col·locar els marcadors de tribu a les interseccions
Quan tots els tuaregs s’han jugat (3 per persona) posarem els marcadors d’intersecció. Aquelles cartes on dos dels teus tuaregs comparteixin fila/columna hi posaràs un marcador. Normalment seran 2 punts d’intersecció excepte si has posat dos tuaregs teus a la mateixa fila/columna, que llavors només en tindràs un.
4. Realitzar les accions
Començant pel jugador inicial, cadascú podrà fer totes les accions que els seus tuaregs i marcadors li permetin. L’ordre el decideixes tu. Pots renunciar a fer una acció i deixar la carta allà on estigui. Les cartes de vora mai es reemplacen, però les de la zona central si es fa l’acció, sí. Hi posarem una de l’altre tipus boca avall.
L’efecte de cada carta és autoexplicatiu: les de mercaderies guanyes les mercaderies, moneda o punt indicat i les de tribu, pagant el que indica la carta, la pots afegir a la teva zona de joc.
La teva zona de joc et permet fer una quadrícula de 3 files i 4 columnes. Sempre has d’afegir cartes d’esquerra a dreta i no cal completar una fila abans d’iniciar-ne una altra.
5. Descobrir les cartes noves de tribu i mecaderia i canviar el jugador inicial
A la darrera fase girarem les cartes ocultes que hi hagi al centre de la taula i entregarem la fitxa de jugador inicial a l’altra persona. Si en aquest moment tenim més de 10 mercaderies i/o més de 3 monedes d’or haurem de tornar a la reserva el que ens sobri. Ja podem començar una nova ronda.
Final de la Partida
La partida a Tuareg acaba després de la ronda en la que algú ha jugat la seva 12a carta de tribu o bé quan l’assaltant ha assolit la 4a carta d’assalt. Seguidament comptarem els punts:
- Punts de les creus de plata (les fitxes i les cartes de tribu).
- Punts addicionals que ens puguin donar les cartes de tribu.
- Punts addicionals pels símbols de les cartes de tribu:
- 4 punts si la fila té el mateix símbol.
- 2 punts si la fila té tots els símbols diferents.
En cas d’empatar guanya qui tingui més monedes d’or. Si persisteix, qui tingui més mercaderies. I si persisteix compartiu la victòria.

Expansió
L’expansió Dunes i Aigua afegeix les cartes de Duna, el recurs de l’aigua i molta rejugabilitat. Amb les noves cartes de vora podrem anar variant les accions que puguin fer els nostres tuaregs i combinar les cartes del joc base i de l’expansió. També inclou una pila sencera de cartes de Tribu que ens permetran engrandir i variar les estratègies que hi ha al joc base. Finalment hi ha la figura de la Targuia que ens donarà un cop de mà si posem un Tuareg a la mateixa posició on es trobi.
Les cartes de Duna les posarem apart del la zona de joc i ens permetran posar Tuaregs en aquelles cartes per aconseguir recompenses força bones. Això sí, jugar una fitxa de Tuareg en una duna ens farà perdre un punt d’intersecció, per això són cartes força més potents. Aquestes cartes són d’un sol ús i s’aniran descartant i apareixent de noves (quan no en quedi cap o bé quan hi hagi un assalt).
Les fitxes d’aigua tenen un pes superior a les mercaderies ja que aporten 1 punt al final de partida per cada dues aigües que tinguem.

Valoració Personal
Sembla que els anys passen per a tothom excepte pel Tuareg, un clàssic del 2012 que, després d’estar esgotat i descatalogat, torna amb molta força per fer-se un lloc entre els jocs més nous que ocupen els llocs més vistosos de les nostres col·leccions de jocs. Després de veure com funciona una partida, anem a desengranar el joc i us comento el que m’ha semblat. Abans però, vull agrair a Devir la cessió del joc per a poder fer aquesta ressenya.
Disseny i Components
Comencem parlant com sempre del disseny i dels components. El disseny aplicat a Tuareg és correcte: no destaca per ser un joc bonic però tampoc per ser un joc lleig. Considero que les cartes, s’han tematitzat d’una manera molt encertada amb les dunes com a fons. La simbologia del joc és molt clara i no dóna pas a cap mena de dubte. Tot i així, si veieu que us costa entendre les accions que es fan a les cartes de vora o a les cartes de duna, hi teniu la descripció explicada a la mateixa carta. Personalment ho trobo un recurs excel·lent ja que t’evita perdre el temps de buscar-ho en el reglament, en el cas que ho haguessin posat allà.
Les cartes de Tribu porten molta lletra però estan molt ben explicades. Això us pot afectar negativament les primeres partides fins que no s’assumeixen tots els conceptes del joc i totes les possibilitats que poden portar les cartes.
A més a més, a l’expansió, les cartes de Tribu afegeixen un símbol que t’indica si la carta té un efecte instantani (en adquirir-la), al final de la partida o bé i és un efecte d’un sol ús.
Aquests símbols així com un redisseny de les cartes de tribu per assemblar-les més a les de duna (on inclouen simbologia i descripció de l’efecte de la carta) hagués estat bé aprofitant la reimpressió del joc. D’aquesta manera no caldria llegir i recordar l’efecte de cada carta en joc sinó que amb el símbol ja ho tindríem.
L’últim aspecte del disseny que vull comentar està relacionat amb les fitxes de creu de plata. Els tres tipus de fitxa (valor 1, 3, 5) tenen la mateixa mida i el número és molt petit. Hagués estat bé fer fitxes de 3 mides diferents per diferenciar-les entre elles a simple cop d’ull.
Pel que fa als components tinc poques coses a dir ja que, tret del detall de les fitxes de creu de plata, la resta em sembla més que correcte pel joc. Un detall que us avanço: el joc i l’expansió hi caben a la caixa del joc base si no ho enfundeu. A mi m’agrada enfundar els jocs que requereixen barrejar molt, i Tuareg no n’és el cas. Per tant, us animo a fusionar el contingut de les dues caixes en una de sola. I no tinc res més a afegir, els components del joc són els que el joc demana sense cap mena de retret possible.

Mecànica
Passem a analitzar la part més seductora del joc: la mecànica. Tuareg és un joc de col·locació de treballadors amb gestió de recursos i col·lecció de sets. El que el fa ser diferent (i per a mi únic) és que és un joc de pura interacció. En el joc base disposarem de 5 ubicacions dobles (files o columnes) on posar el nostre tuareg i una localització simple (on hi hagi l’assaltant). Que el nombre d’ubicacions sigui exactament el nombre de Tuaregs que hi ha entre les dues persones suposa que aconseguir la intersecció de la carta que ens interessa serà força complicat. Sobretot quan les dues persones coneixen el joc més profundament.
Aquesta exigència en la col·locació dels Tuaregs es veu reduïda amb l’expansió i les cartes de duna. L’expansió ens obre la porta a noves localitzacions amb unes habilitats força potents que ens permetran ampliar significativament el ventall de possibilitats a nivell d’estratègia. A més a més, amb la figura de la Targuia, col·locar un Tuareg a la mateixa posició on estigui ella ens aporta una acció addicional que pot ser crucial per aconseguir uns recursos extres que ens faltin.
A tot això, no hem d’oblidar que l’objectiu del joc és sumar el màxim de punts possibles, i el guix fort dels punts venen amb les cartes de Tribu. Aquestes cartes només s’aconsegueixen (normalment) amb la carta de vora 14 i les interseccions. Aquestes cartes són les que aporten la mecànica de col·lecció de sets atès que fer files amb un el mateix símbol de tribu o tots diferents ens recompensen amb una quantitat de punts que poden decantar la balança al final de la partida.
Amb l’expansió s’afegeix el recurs de l’Aigua. Com tots sabem, l’aigua és un bé imprescindible per sobreviure. I és per això que, en el joc, l’Aigua serà una nova via per aconseguir cartes de Tribu, per intercanviar-la per mercaderies i per monedes o bé per guanyar uns punts extres al final de la partida.
A nivell global, el joc sap enllaçar perfectament les 3 mecàniques -per no dir 4 i considerar la fase de col·locació dels Tuaregs com un draft-, i alhora les separa d’una manera elegant en cadascuna de les rondes. Primer fem la col·locació de treballadors i després la col·lecció de sets mentre anem gestionant els recursos que tenim i no ens quedem enrere en la creació de la zona de joc.

Experiència
L’experiència jugant a Tuareg ha estat molt positiva. Tot i que coneixia el joc d’haver-lo jugat a la BGA, no havia tingut la oportunitat de jugar-lo en físic i encara m’ha agradat més. No és un joc curt (45-60 minuts) però la veritat és que es gaudeix moltíssim i la partida passa volant. És un joc on no pots cedir cap posició si no vols que et passi factura durant la partida. I regalar la intersecció d’una carta que beneficia al teu oponent pot suposar-te una gran pèrdua. Cal estar atent a tot el que passa a les dues zones de joc.
El que més m’ha agradat és el conflicte que es genera quan s’han de posar els Tuaregs i com adaptar-ho a la teva estratègia. En cas de no poder anar a la intersecció que volem sempre podem acabar anant a la carta del miratge (espejismo) i reubicar la intersecció allà on volíem, si és que no ens l’han pres ja.
I el que menys m’ha agradat del joc és el disseny de les cartes de Tribu, que requereixen un esforç addicional per interioritzar quines estan disponibles en cada moment degut a la falta de símbols.
Pel que fa a l’expansió, no la considero necessària si el joc no s’ha de cremar. El joc base en si és rodó i no té cap escletxa que s’escapi. Però si voleu una mica més de varietat i, perquè no, complexitat, llavors s’hi ha d’anar de cap. Us aportarà més rejugabilitat (cartes de Vora i Tribu), noves localitzacions (cartes de Duna), el recurs de l’Aigua i la Targuia.
En definitiva, Tuareg és un joc que els anys no li passen factura. Si bé és cert que a nivell de disseny podria haver estat millorat (en les cartes de Tribu) aprofitant la nova reimpressió, el joc està molt ben fet. Les partides són sempre molt ajustades i clarament és un dels millors jocs exclusius a dues persones que pots tenir a la teva col·lecció. L’expansió et permetrà donar-li punt de complexitat i molta més rejugabilitat. No recomanaria Tuareg com a introductori però que si, i molt, a qui tingui una mica d’experiència jugant. Li resultarà atractiu i, probablement, diferent als jocs que pugui tenir.

Tinc curiositat en provar aquest joc però els jocs exclusius a dos jugadors em fan una mica de mandra. Quin seria el teu top de jocs de dos jugadors?
Ja faré un top nou d’exclusius a 2 i t’ho ensenyaré 😉