Halloween, Black Friday o Fast food. Què tenen en comú tots aquests conceptes? Que són americans i que han vingut per quedar-se, o no. A Alakazum ens posarem en la pell d’una bruixa que haurà d’aconseguir reunir símbols culturals nostres per tal d’evitar i vèncer aquesta invasió forastera. Un joc de fantasia creat per l’Enric Aguilar, il·lustrat per l’Esther Méndez i que edita Zombi Paella en una versió multi idioma amb una expansió recent sortida del forn, Alakazum 2.
Si ja coneixes el joc o només en vols saber la meva opinió, ves a la valoració personal.
Jugadors: | 2 – 5 |
Duració: | 20 – 40 minuts |
Edat: | 8+ |
Complexitat: | Baixa – Mitja |
Idioma: | Català – Castellà – Gallec – Basc |
Gènere: | Cartes, Gestió de Mà |
Autor/s: | Enric Aguilar, Esther Méndez |
Editorial: | Zombi Paella |
PVP: | 19€ (joc base), 14€ (expansió) |
Components
Components d’Alakazum:
- 5 Cartes amb el revers de final.
- 9 Cartes amb el revers d’inicial.
- 90 Cartes de Bosc.
- 10 Pergamins Màgics (en 4 idiomes).
- 4 Reglaments (en 4 idiomes).
- 1 Dau.
Components d’Alakazum 2:
- 6 Cartes amb el revers de final.
- 3 Cartes amb el revers d’inicial.
- 51 Cartes de Bosc.
- 2 Cartes de Caldera de la Bruixa Desgraciada.
- 8 Cartes de Repte.
- 4 Reglaments (en 4 idiomes).
Preparació de la partida
Per jugar una partida del joc base d’Alakazum haurem de fer el següent:
- Cada persona rep un pergamí màgic.
- Posem les cartes de revers final boca avall.
- Fem una pila amb les 4 cartes de revers inicial que són de mà, serà la pila de mercat.
- La resta de cartes formen la baralla de Bosc. Repartirem 3 cartes per persona. Mentre tinguem cartes que no siguin de mà, les anirem descartant i robant de noves fins que només tinguem cartes de mà a la mà.
- Qui hagi descartat més cartes escollirà un dels 5 personatges inicials. Després seguirem en sentit horari.
Mecànica del Joc
Una partida d’Alakazum es juga per torns fins que algú aconsegueix conjurar un Alakazum. Les fases del torn són les següents:
1) Explorar el Bosc
En aquesta fase obligatòria haurem de robar tantes cartes com personatges tinguem en el nostre equip, d’una en una. En cas de robar una carta de trampa o de personatge haurem de resoldre aquesta carta i deixarem de robar immediatament cap altra carta.
2) Fer una acció
En aquesta fase opcional podrem fer una i només una acció de les 4 següents:
a) Anar al mercat: Descarta una carta de mà a canvi de robar cartes de la pila de mercat. En robaràs tantes com indiqui la carta descartada.
b) Donar objectes als teus personatges: Juga una carta de menjar per millorar els personatges d’una cultura o una carta de granera per protegir el teu personatge.
c) Combatre i hipnotitzar: Fes que un personatge que controlis lluiti contra el d’una altra persona i intenta hipnotitzar-lo per incorporar-lo al teu equip. Pots utilitzar les pocions que vulguis durant el combat. En cas de victòria, abans d’hipnotitzar, el teu personatge pujarà de nivell!
d) Fer màgia: fes 1 sortilegi dels 7 disponibles. Tens tots els sortilegis detallats al pergamí màgic.
3) Conjurar un Alakazum
Aquesta última fase opcional et permet derrotar una de les tradicions dels Estats Units i guanyar la partida. Necessites almenys 8 estrelles d’una mateixa cultura entre tots els teus personatges. Tenim les cultures Valenciana, Catalana, Gallega, Eusquera i Andalusa.
Escolliràs un dels enemics finals boca avall. En mostrar la carta, si tens més estrelles que la tradició americana, derrotes la tradició. En cas contrari (igual o menor nombre d’estrelles), hauràs de descartar un dels teus personatges i aquest enemic quedarà boca amunt i no podrà ser escollit per ningú més.
Final de la Partida
La partida acaba en el moment que una tradició dels Estats Units és derrotada. La persona que l’ha vençut guanya automàticament la partida.
Què aporta Alakazum 2?
La nova expansió d’Alakazum ens aporta un bon grapat de coses noves aquí us explico quines i més endavant la meva valoració de l’expansió:
- El nou mode reptes per a experts on tindrem unes condicions per complir abans de conjurar un Alakazum.
- La carta Caldera de la bruixa desgraciada: una carta que permet equilibrar les forces entre jugadors. Mentre una persona (o dues en partides a 5) sigui qui tingui menys personatges (i només mentre ho sigui), rebrà la carta de la Caldera de la bruixa desgraciada per aconseguir un +1 en els combats i un +1 en les tirades de daus.
- El nou enemic Armazon, invencible en qualsevol combat i que ens farà perdre un personatge com ens hi enfrontem!
- Una nova cultura, la Castellana, amb personatges com la Juana o el Quixot.
- Noves cartes de trampa i de mà que aportaran molta varietat a la partida. Com a trampa tindrem Saint Valentine’s present i Fast Food Festival i com a cartes de mà s’incorporen les Capes, els Ceptres, les Pocions de recuperació, la Bola de Vidre i el Cupcake.
Valoració Personal
Enmig de plena globalització sembla que les cultures tradicionals hagin de quedar en segon pla i que les americanades siguin les úniques en poder-se celebrar i gaudir. Però sempre quedarà l’esperit tradicional que amb un Alakazum ens alliberarà d’aquesta imposicions neo-culturals que venen de fora. Abans d’explicar amb més detalls la meva opinió del joc i l’expansió m’agradaria agraïr a Zombi Paella la cessió del joc per a la seva prova i poder fer la ressenya.
Disseny i Components
El disseny emprat a Alakazum és molt identificatiu en la línia de l’editorial. De ben segur que us sonarà el joc de la Fallera Calavera, doncs la il·lustradora, l’Esther Méndez, és l’encarregada de tots dos jocs. Personalment m’agrada molt la tematització zombi que ve originalment de la fallera, la qual va morir a causa d’un error de seguretat en una mascletà i es va convertir en un zombi. Tant al joc base com a l’expansió hi trobareu un munt de personatges amb tota mena de detall que val la pena parar-hi un cop d’ull i gaudir-ne de la il·lustració.
Pel que fa a materials, el joc compleix amb el que ha de ser: unes cartes de bona qualitat i una caixa robusta i amb prou espai per enfundar les cartes i que el joc ens duri moltes més partides. Que les instruccions estiguin en 4 idiomes és un aspecte molt positiu no només pel joc i pel bon paper de l’editorial sinó per les pròpies persones que hi juguem. D’aquesta manera podem gaudir jugant amb el nostre idioma ja que les cartes són completament independents de l’idioma.
Mecànica
Mecànicament parlant Alakazum és molt fluït i introduir l’expansió Alakazum 2 no suposa cap problema ni complicació. Tenir més varietat de cartes és una avantatge que li aporta més variabilitat a les cares que es juguen. Personalment prefereixo fer partides a dues o tres persones per equilibrar el ritme del joc i acotar-ne la duració, m’explico: a poques persones la partida desencadena a un a veure qui té l’exèrcit més gran abans mentre que les partides a quatre o cinc persones acaben sent un a veure qui fastidia a qui ara, fent que, segons qui estigui jugant, la partida sigui més llarga de l’habitual (cap inconvenient quan gaudeixes del joc com és el cas). Una de les coses que m’ha agradat del joc és que en el teu torn tens una gran varietat d’accions per fer, les quals moltes són específiques per millorar el teu exèrcit de personatges sense haver-hi aleatorietat. En molts jocs d’aquest estil, les accions especials que s’ofereixen tenen un punt d’aleatorietat que fan que aquella acció pugui no ser beneficiosa per a qui la jugui. A Alakazum no, totes les accions disponibles estan pensades per controlar la mà, l’exèrcit i el terreny de joc. Això el converteix en un joc purament estratègic i tàctic.
Experiència
L’experiència jugant a Alakazum és la conclusió del que he explicat a l’apartat de la mecànica: a mi, que m’agraden molt els jocs d’estratègia he gaudit jugant a Alakazum i més amb l’expansió, per diversos motius com ara Armazon i la por a que et toqui com a enemic final, la nova cultura castellana i els seus personatges, o altres objectes i trampes que li donen més varietat a tot el que es va jugant durant la partida. És un joc senzill de jugar però si que el recomanaria a persones que ja hagin tingut algun contacte amb jocs moderns de cartes atès la gran varietat d’accions que hi ha i els diferents camins estratègics que el joc ofereix (i que són tan diferents).
En definitiva, si sou dels que formeu part de la resistència cultural i voleu seguir evitant que les tradicions americanes guanyin cada dia un trosset més de territori, Alakazum i Alakazum 2 és una molt bona proposta on, apart de tenir un bon joc estratègic, gestió de mà i amb molta interacció, aprendrem de les cultures locals més properes.