Màgia i fantasia, els ingredients que ens acompanyaran en aquesta nova versió del Codi Secret. Parlem del Codi Secret: Disney. Una nova entrega del clàssic joc de deducció però aquesta vegada tematitzat amb els personatges infantils més famosos de la història. Un joc editat per Devir per ampliar la col·lecció de Codis Secrets o bé per iniciar-s’hi.
Si ja coneixes el joc o només en vols saber la meva opinió, ves a la valoració personal.
Jugadors: | 2 – 8 |
Duració: | 15 minuts |
Edat: | 8+ |
Complexitat: | Baixa |
Idioma: | Castellà |
Gènere: | Party, Familiar |
Autor/s: | Vlaada Chvátil |
Editorial: | Devir |
PVP: | 25,00€ |
Components
- 200 Cartes de Tresor.
- 60 Cartes de Clau:
- 20 Fàcils.
- 40 Avançades.
- 1 Suport Personalitzat.
- 25 Cartes de Cobrir:
- 8 Blaves.
- 8 Vermelles.
- 7 Neutrals.
- 1 Extra.
- 1 de Final.
Preparació de la partida
Els jugadors es repartiran en dos grups de mida similar i cada grup escull una persona que serà la guia. Les dues persones amb el rol de guia ocupen una banda de la taula i la resta de persones se situen a l’altra banda.
S’escolliran 16 cartes de tresor (o 25 si és el mode avançat) a l’atzar i es distribuiran per la taula tot formant una graella de 4×4 (o 5×5 en el mode avançat). Es recomana utilitzar les cartes amb la cara de les imatges o la cara de les paraules, però no barrejar-les. Les cartes quedaran orientades als buscadors, no a qui faci de guia.
Finalment, s’agafarà una carta de Clau que només podran veure els guies. Aquesta carta indica quines cartes de Tresor ha de trobar cada equip (blau o vermell) i quines són neutrals (beix) i, per tant, no pertanyen a cap equip.
La partida la inicia l’equip que s’indica al marc de la carta de Clau. L’equip que comença haurà d’identificar 6 cartes i l’altre equip 5.

Mecànica del Joc
El flux de joc és mitjançant torns. En el torn del teu equip, el guia donarà una pista als buscadors seguida d’un número (per exemple Mar:2). Els buscadors hauran d’encertar tantes cartes com indiqui la pista. Quan els buscadors considerin que han identificat una carta, l’hauran de tocar per tal de veure el veredicte del guia.
Qui faci de guia no pot afegir comentaris de cap mena ni tampoc fer indicacions que puguin donar informació extres als buscadors. A més a més, haurà d’esperar a que el seu equip toqui la carta abans de donar la carta per vàlida, o no. Si la carta és correcta (segons el que indiqui la carta de clau), el guia taparà la carta amb una carta de cobrir del seu equip. Si és incorrecte es taparà amb una carta de cobrir de l’equip contrari i finalitza el torn. També finalitza el torn si la carta és neutral, la qual es cobrirà amb una carta de cobrir neutral.
El nombre màxim d’intents que pot fer un equip en un sol torn és el número de la pista + 1. Per exemple, si el guia diu Aigua:2, l’equip tindrà fins a 3 intents (sempre i quan no fallin algun dels intents). Això és útil conforme avança el joc i hi ha cartes que s’han quedat sense identificar però l’equip ha pogut associar gràcies a un conjunt de pistes.
Les pistes han de referir-se a la carta, ja sigui a la imatge o a la paraula, i no pas a la disposició sobre la taula (lluny:2 per indicar les més llunyanes) o les lletres de les paraules (S:3 per indicar les que comencen per S).

Final de la Partida
La partida acaba en el moment que un equip ha aconseguit identificar totes les seves cartes.
Existeix la possibilitat de guanyar en el torn dels adversaris. Això passaria si aquests identifiquessin per error l’última carta del vostre equip. Guanyaríeu automàticament.
Valoració Personal
Primer de tot m’agradaria agrair a Devir la cessió d’una còpia del joc per a la realització d’aquesta ressenya i la seva divulgació.
Amb aquesta nova entrega del Codi Secret, Devir ha aconseguit fusionar un dels jocs clàssics més exitosos dels últims anys amb una de les franquícies més famoses de la història del cinema com és Disney. El resultat és aquest nou Codi Secret: Disney que ara valoraré més detalladament de cadascun dels seus aspectes:
Disseny i Materials
M’agradaria poder valorar el disseny emprat en aquest joc però malauradament no es pot jutjar ja que tots els elements utilitzats són un reaprofitament d’imatges i material ja existent de les pel·lícules de Disney. A nivell de maquetació el joc és correcte seguint la línia dels Codi Secrets ja publicats i no es pot valorar un disseny com a tal.
Pel que fa el material, trobem unes cartes d’una qualitat correcte encara que no siguin la millor del mercat. Si teniu intenció de jugar-hi moltes partides i cuidar el joc de manera carinyosa, us recomano que enfundeu les cartes per una major duració i evitar que es desgastin excessivament. D’altra banda, el troquel és de molt bona qualitat i molt agradable al tacte. La cirereta del pastís és el suport en forma de Mickey Mouse que ens ajudarà a aguantar la carta de guia i és d’una excel·lent qualitat, res a dir en contra.

Mecànica
Atès que aquest Codi Secret: Disney és el mateix joc que el Codi Secret original però amb un rentat de cara, la mecànica que ens ofereix és exactament la mateixa. Afortunadament, és un dels punts més forts d’aquesta saga de jocs i el que han fet que el seu germà gran sigui un dels més venuts els últims anys. El Codi Secret: Disney és un joc molt fàcil d’aprendre a jugar però alhora molt difícil esdevenir un bon jugador ja que donar pistes no és una tasca lineal i senzilla així com tampoc ho és interpretar-les. Tot i així, en aquesta versió del joc, el toc de Disney pot facilitar la tasca tant del guia com dels observadors si un coneixement mínim del món Disney. La complexitat és nul·la i amb 5 minuts d’explicació qualsevol persona pot iniciar una partida i gaudir-la de la mateixa manera que una persona que ja hi hagi jugat diverses vegades.
Personalment penso que la selecció feta de personatges és més que correcta i les sinèrgies que tenen entre ells fa que el joc pugui ser molt interessant tant per aficionats de la franquícia, com per la resta de persones.
Escalabilitat, Rejugabilitat i Originalitat
Seguim comentant els punts més forts del joc. A nivell d’escalabilitat és un joc amb un bon ventall de possibilitats i com més persones hi juguin més divertit és. De totes maneres, el mode de 2 i 3 persones és més que correcte i funciona perfectament bé ja que és com jugar una contrarellotge contra l’adversari fictici. El que està clar és que el joc comença a brillar a partir de 6 persones i és l’ingredient perfecte per unes bones estones lúdiques.
A nivell de rejugabilitat no hi ha cap objecció. El joc és pràcticament il·limitat ja que hi ha 200 cartes amb personatges, escenaris i objectes del món Disney que, juntament amb les 60 cartes de guia, fan un còctel que difícilment puguem repetir dues partides iguals.
Finalment, pel que fa a la originalitat, no podem dir que sigui el seu punt fort. Estem parlant d’un joc que no és cap producte nou sinó el mateix Codi Secret ja existent però amb noves cartes que s’ha tematitzat per obtenir aquesta nova entrega. Això ho podem dir d’altres versions ja existents com dels Simpson o de Marvel. No és una mala cosa, però cal tenir en compte que si ja tenim un joc de la sèrie, adquirint-ne un altre bàsicament obtindrem rejugabilitat i no pas un nou joc com a tal.

Per anar acabant ja amb la ressenya d’aquest Codi Secret: Disney podem concloure en que estem parlant d’una nova entrega d’un joc que ja és tot un èxit per si sol, el Codi Secret. En aquest cas, trobem una versió destinada sobretot als més nostàlgics del món Disney ja que el joc requereix un bon coneixement de les pel·lícules per poder gaudir-lo plenament. Un joc que ens brindarà amb moltíssimes partides abans no el tinguem cremat i el considerem amortitzat, ja que mai jugarem dues partides iguals.
