Plata Portada

Plata

Plata: estem a punt d’endinsar-nos a la mina abandonada de Silver City amb l’objectiu d’aconseguir l’anhelada fortuna que hi ha a dins. Els perills hi abunden i haurem de tenir molta cura amb la Maledicció que sempre cau sobre l’última persona que abandona la Mina. Sortir-ne ràpid serà la clau de l’èxit.
Un joc de bases editat per Zacatrus i BrainPicnic que arriba a casa nostra amb un preu molt competitiu i certs punts en comú a jocs tradicionals de cartes que ben segur coneixeu.

Si ja coneixes el joc o només en vols saber la meva opinió,  ves a la valoració personal.

Jugadors:2 – 6
Duració:30 minuts
Edat:8+
Complexitat:Baixa
Idioma:Castellà
Gènere:Cartes
Autor/s:Dominic Crapuchettes, Manu Palau
Editorial:Zacatrus, BrainPicnic, NorthStarGames
PVP:9,95€

Components

 • 15 Cartes de Plata.
 • 45 Cartes de Quarsita.
 • 5 Monedes de Plata.
 • 1 Maledicció de la Mina.
 • 2 Llingots de Plata.
Plata Components

Preparació de la partida

Per jugar a plata haurem de barrejar les cartes de plata i quarsita i repartir-ne 10 a cada participant. Al centre de la taula deixarem les monedes de plata segons al número de participants (s’especifica darrere de cada moneda).

Serà necessari tenir un bloc de notes on anotar les puntuacions conforme anem jugant rondes. Començarà la partida el jugador situat a l’esquerra de la persona que hagi repartit. Això ho aplicarem a l’inici de cada ronda.

Plata Components
Exemple de preparació de partida per a 4 persones.

Mecànica del Joc

Plata és un joc de bases on l’objectiu és ser el primer participant en aconseguir 50 punts. El joc es jugarà en diverses ronda i cada ronda estarà composada per diferents bases. El jugador que inicia la basa és qui escull quin tipus de basa es jugarà. Té 3 tipus de bases permeses: Simple (només 1 carta), Set (2 o més cartes del mateix número) i Escala (2 o més cartes amb un número consecutiu).

Cada participant té dues possibles accions durant el seu torn:

A) Jugar: Les cartes que es juguen han de ser del mateix tipus que la basa (Simple, Set o Escala), tenir la mateixa quantitat de cartes i almenys una de les cartes jugades ha de ser superior a alguna de les últimes jugades. Us deixo un exemple a la següent imatge:

Exemple Jugades

B) Passar: No és obligatori jugar si la persona no ho desitja. Passar no impedeix jugar en un torn posterior de la mateixa basa.

Una basa s’acaba quan algú juga una o més cartes i hi ha un 15 o bé quan tots els participants han passen consecutivament. La persona que guanya la basa es queda boca avall totes les cartes de basa i al final de la ronda puntuaran només les cartes de plata.

El joc inclou la opció doble o res per tal d’obtenir el doble de punts si som els primers en sortir de la mina. Addicionalment també té diferents normes que poden fer variar la partida com igualar bases, millorar bases i d’altres que trobareu dins del joc.

Final de la Ronda

Quan una persona juga la seva última carta de la mà, agafa immediatament la moneda de plata amb el valor més alt. La resta de persones continuen jugant normalment fins que tothom ha jugat la seva excepte una persona. Aquesta última persona agafarà la moneda de Maledicció de la Mina quan acabi la basa.

En aquest moment tots els participants han de sumar les puntuacions de les seves cartes de plata més la seva moneda de plata i anotar-ho al bloc de notes. Qui tingui la Maledicció sumarà 0 punts aquesta ronda (no aplicable a partides de 2 persones).

Si algú assoleix els 50 punts s’acaba la partida i es converteix en la persona guanyadora de la partida. Sinó, el rol de crupier passa al següent i s’inicia una nova ronda.

FInal ronda

Valoració Personal

Abans de donar la meva valoració personal vull agrair a Zacatrus la cessió del joc per poder fer aquesta ressenya. Plata és un joc amb una mecànica molt simple on la seva competitivitat ens farà encadenar una partida rere una altra. Anem a analitzar amb més detall els aspectes del joc:

Disseny i Materials

El disseny que ens planteja en Manu Palau és d’un molt bon nivell i personalment m’agrada molt. El treball fet en les cartes li dóna molta elegància i el joc queda molt vistós a la taula tot i ser només una baralla amb números i res més. La qualitat de les cartes també és molt alta seguint la línia de l’editorial com ja vam veure en jocs com ara Misión Cumplida. Un bon gramatge i una bona resposta al ser corbada. Totes les fitxes de cartó que hi ha al joc són de molt bon gruix també i de molt bona qualitat.

Mecànica

La mecànica de Plata probablement us resultarà familiar… heu jugat mai a jocs com el Presidente o el Culo? Doncs la mecànica és pràcticament la mateixa, amb un parell de variacions com ara el sistema de puntuacions i el poder disputar bases d’escales i no només de simples o de sets. Personalment m’agrada aquesta mecànica però crec que han punxat en el fet que, si un jugador passa i no jugar durant el seu torn, pugui participar en torns posteriors d’una mateixa basa. Jo no ho hagués fet així. D’altra banda, el joc queda una mica just per a 2 persones i nosaltres el que hem fet és treure una escala (15 cartes) de quarsita del joc per no tenir tanta quantitat de cartes i anar més al gra en la disputa dels punts. En canvi, a partir de 4 persones el joc brilla notablement i és una molt bona aposta.

Plata cartes
Rejugabilitat i Originalitat

Plata és un joc amb una bona rejugabilitat per l’estil de joc i no per les sensacions que ofereix el joc. M’explico: estem d’avant d’un joc on ràpidament voldrem una revenja si perdem i les partides són tan ràpides que en pots encadenar una rere una altra. El joc en si no és més que anar jugant bases i guanyar punts. Bé és cert que té diferents variants (o millor, normes alternatives) que poden modificar una mica el flux de la partida però no la valoració global. És per això que considero que té una bona rejugabilitat però amb la dependència de com sigui la o les persones que hi juguin més que pel que el popi joc pot donar-nos.


Pel que fa l’originalitat, Plata no ha descobert la sopa d’all, i probablement no trobareu res purament innovador. Han sabut perfeccionar els jocs tradicionals (que he citat més amunt) i fer-li un petit gir que els millora considerablement.

Plata Partida

Plata és un joc dels que jo anomeno de Bar. Un joc ideal per jugar en un grup a partir de 4 persones (i també per a parelles o trios) que podreu jugar durant hores amb una molt bona qualitat de components i un disseny ben elegant. El joc no té cap mena de complicació a nivell de regles i el poden gaudir tant adults com criatures conjuntament. És per tot això que si esteu buscant un joc àgil, ràpid i que faci saltar espurnes i riures a taula amb un toc clàssic, Plata és una gran elecció que, a més a més, té un preu de venta al públic molt competitiu. Sereu capaços de sortir de la Mina sense caure maleïts?

Plata

9,95€
7.3

Disseny

8.0/10

Materials

8.0/10

Mecànica

7.0/10

Rejugabilitat

7.0/10

Originalitat

6.5/10

A Favor

 • Bons components i disseny.
 • Ideal per a grups de 4 a 6.
 • Fàcil de jugar i garanteix hores de diversió.

En Contra

 • Una mica just a 2 jugadors.
 • Reenganxar-se a una basa és estrany.
 • No aporta cap novetat destacable mecànicament parlant.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *