Los Castillos de Borgoña

Heu somiat mai en ser prínceps o princeses per poder gestionar el vostre propi feu? Avui ens traslladem al segle XV, concretament a la Vall del Loira on prendrem el rol d’aquest príncep o princesa i serem els encarregats de fer prosperar el nostre propi feu. Estem parlant d’un joc d’estratègia que, durant molts anys, ha estat entre els 10 més valorats a les llistes de la BGG. Volem agraïr als amics de monodejuegos haver-nos cedit aquest magnífic joc i per el tracte rebut. Los Castillos de Borgoña està editat per Maldito Games i la versió que ens ha arribat inclou 4 expansions que permeten variar una mica les regles i obrir un ventall de noves possibilitats.

Jugadors:2 – 4
Duració:60 – 90 minuts
Edat:12+
Complexitat:Mitjana
Idioma:Castellà
Gènere:Eurogame, gestió de recursos
Autor/s:Stefan Feld
Editorial:Maldito Games
PVP:43,00 €
Castillos Partida

Components

  • 164 llosetes hexagonals:
    • 7 x 8 d’Edificis (beix, 16 amb el revers negre).
    • 7 x 4 d’Animals (verd clar, 8 amb el revers negre).
    • 26 de Coneixement (grogues, 6 amb el revers negre).
    • 16 de Castells (verd fosc, 2 amb el revers negre).
    • 12 de Mines (grises, 2 amb el revers negre).
    • 26 de Vaixells (blaves, 6 amb el revers negre).
  • 42 llosetes de mercaderies, 7 per a cada color.
  • 20 Peces de plata octogonals.
  • 30 llosetes de treballadors quadrades.
  • 12 llosetes de bonus quadrades, 1 petita i una gran per a cada color.
  • 8 fitxes de jugador, 2 per a cada jugador.
  • 4 llosetes de punts de victòria (amb 100/200 punts, una per cada jugador).
  • 9 daus (2 per a cada jugador i un de blanc).
  • 1 tauler de joc.
  • 6 taulells de jugador (a dues cares, 4 cares del nº 1 i dels nº 2 al 9).
  • 9 taulells de jugador extres (a dues cares, 4 de la 1ª expansió, 4 de la 4ª expansió, 1 dels Campionats d’Alemanya del 2013 i 2016).
  • Instruccions.

Taulells de Joc

Explicarem una mica com és el taulell central i el taulell del jugador abans d’explicar la preparació de la partida i la mecànica del joc.

Taulell Central

  1. Comptador de puntuació.
  2. Espais de fase. Ubicació de les mercaderies durant la preparació.
  3. Ubicació de les mercaderies a l’inici de la fase.
  4. Comptador que determina el jugador inicial (qui va més avançat i/o a sobre la pila).
  5. Espais on posarem les llosetes de joc. Es podran agafar gastant accions. Cada grup de 4 està associat al número imprès al costat (resultat del dau).
  6. Zona on posarem la mercaderia després que el jugador inicial llenci el dau blanc cada ronda, associat al resultat del dau blanc.
  7. El mercat. Només podrem agafar llosetes d’aquí pagant dues peces de plata.
  8. Zona de bonificacions: quan un jugador completa un color al seu taulell de jugador, agafa la bonificació del color corresponent. El primer jugador la gran, el segon la petita i la resta cap.
castillos tablero central

Taulell de Jugador

  1. Zona on deixarem les peces de plata.
  2. Espais de mercaderies. Podem tenir fins a 3 mercaderies diferents. Les del mateix color s’apilonen. L’espai de dalt a la dreta és per deixar les que s’han venut.
  3. Zona on deixarem els daus utilitzats al nostre torn.
  4. Explicació de les bonificacions que ens dona cada lloseta.
  5. El nostre feu. Zona on col·locarem les llosetes des de la zona d’emmagatzematge.
  6. Magatzem de llosetes de treballador.
  7. Magatzem de les llosetes que agafarem del taulell central.
  8. Resum de les accions que podem fer.
castillos tablero jugador

Preparació de la partida

  1. Posem el taulell de joc al centre de la taula.
  2. Omplim el 5 espais de fase amb 5 llosetes de mercaderia cadascun, a l’atzar i girades, que no es vegin.
  3. En funció del nombre de jugadors, omplim totes les caselles hexagonals del taulell amb les llosetes hexagonals coincidint el color imprès amb el de la lloseta. Les llosetes negres, grogues, beix i verdes clares s’han d’escollir a l’atzar.
  4. Cada jugador agafa un taulell de jugador, un lloseta de castell i la posa a la casella verd fosc amb valor 6, la central. També agafa els 2 daus, els dos marcadors (puntuació i jugador inicial), la fitxa de 100/200 punts i, finalment, una peça de plata i tres llosetes de mercaderia a l’atzar.
  5. Amb una tirada de daus es decideix el jugador inicial. El primer rebrà una lloseta de treballador, el segon dos, el tercer tres i el quarts quatre.
  6. Posem els marcadors de jugador inicial segons l’ordre establert en una pila. El primer jugador a dalt de tot i l’últim abaix.
Castillos Fichas
Llosetes hexagonals del taulell central i el mercat
Castillos bonus
Llosetes de bonificació per completar colors
Castillos Mercaderías
Llosetes de mercaderies

Mecànica del joc

Cada partida té una duració de 5 fases (de la A a la E) i cada fase consta de 5 rondes. Tots els jugadors llencen els daus alhora i els posen de manera visible davant seu. El jugador que ha llençat el dau blanc, pren la primera mercaderia de la zona de mercaderies del taulell central i la posa a l’espai corresponent al taulell segons el resultat obtingut.
A continuació, cada jugador té dues accions, una per dau. El resultat dels daus llençats només marquen a on faràs les accions, no n’hi ha de millors ni de pitjors. Les llosetes de treballador permeten modificar el resultat d’un dau amb +1 o -1 segons convingui, i se’n poden gastar tantes com vulguem (i tinguem).

Les accions que podem fer amb cada dau són les següents:

  • Agafar una lloseta hexagonal del taulell de joc: podem agafar una lloseta de les disponibles al taulell central que correspongui a la zona amb el valor del dau seleccionat i la posarem a la zona d’emmagatzematge del nostre taulell de jugador (punt 7 del taulell de jugador). En cas de no quedar llosetes en aquella zona del taulell central, no en podrem agafar cap. I en cas que no hi hagi lloc a la zona d’emmagatzamatge, haurem de descartar una lloseta de les que hi tinguem abans de posar-hi la nova.
  • Afegir una lloseta hexagonal al feu: prenem una lloseta de la zona d’emmagatzematge del nostre taulell i la posem a una casella del nostre feu amb el mateix valor que el dau seleccionat i color que la lloseta escollida. Aquesta casella ha de ser adjacent a una lloseta ja present al feu. Quan hem afegit un grup de llosetes d’un mateix color sencer, rebrem una bonificació extra de punts en funció de la mida i de la fase en què estiguem. En el moment que completem un color sencer al feu (acostuma a ser més d’un grup), podrem agafar una fitxa de bonificació del taulell central (només els 2 primers jugadors, punt 8).
    Els diferents tipus de llosetes que podem trobar al joc són:
    • Coneixement (grogues): Ens donen bonificacions durant la partida o punts extra al final.
    • Barques (blaves): Ens permet agafar les mercaderies d’un magatzem del taulell central (a la nostra elecció) i posar-les al nostre taulell sempre que hi hagi lloc. Seguidament avancem el nostre marcador de la zona de jugador inicial una casella (punt 4 del taulell central). Si a la casella en qüestió hi ha un altre marcador, es posa a sobre tot formant una pila. Si el marcador d’aquest jugador passa a ser el primer comptador (sol o a sobre una pila), automàticament agafa el dau blanc i passa a ser el jugador inicial.
    • Animal (verdes clares): Ens permet sumar punts immediatament pel tipus d’animal que hi apareix.
    • Castell (verd fosc): Automàticament tenim una acció extra com si tinguéssim un tercer dau amb el valor que nosaltres vulguem.
    • Mina (gris): Al final de casa fase, cada mina ens fa guanyar una peça de plata.
    • Edifici (beix): Cada edifici ens dona una bonificació, ja siguin punts, peces de plata, treballadors o agafar una lloseta extra del taulell central. Tot ve explicat al taulell del jugador (punt 4).
  • Vendre mercaderies: Podem vendre les mercaderies de valor del dau seleccionat per rebre 2, 3 o 4 punts per lloseta (depèn del número de jugadors) i una peça de plata.
  • Agafar llosetes de treballador: Independentment del valor del dau, prenem 2 llosetes de treballador de la reserva a canvi del dau seleccionat.

Quan s’ha fet l’acció, el dau utilitzat s’ha de posar a la zona de daus utilitzats (punt 3 del taulell de jugador). Addicionalment, en qualsevol moment del nostre torn, podem agafar una lloseta del mercat central a canvi de dues peces de plata. Aquestes llosetes s’hauran de posar a la zona d’emmagatzematge del nostre taulell seguint les mateixes normes que l’acció d’agafar una lloseta hexagonal del taulell de joc.

Quan tots els jugadors han fet les dues accions s’arriba al final de la ronda i es repeteix el procés de llençar els daus i tornar a fer les accions. Cada fase acaba després de 5 fases i, és llavors, quan els jugadors rebran les peces de plata que els correspongui i es tornarà a omplir el taulell central descartant totes les llosetes que hi quedin però deixant les mercaderies.

Final de la partida

Quan s’han acabat les 5 fases, els jugadors reben els següents punts addicionals:

  • 1 punt per cada lloseta de mercaderia sense vendre.
  • 1 punt per cada peça de plata que tinguin.
  • 1 punt per cada dues llosetes de treballador.
  • Els punts de les llosetes de coneixement (grogues) que tinguin.

El jugador amb més punts serà el guanyador de la partida!

castillos partida

Valoració Final

Si encara us pregunteu per què Los Castillos de Borgoña ha estat anys i anys al top 10 dels millors jocs de taula és perquè no l’heu provat. És un joc molt fàcil de jugar un cop has fet ja una primera partida i molt fàcil que surti a taula. Us el recomanem de totes totes.

A nivell de disseny, trobem unes peces amb unes il·lustracions ben detallades que ajuden a la immersió dins la partida. Tanmateix hagués estat bé que les mercaderies, mines, vaixell i castells tinguessin algun disseny alternatiu. No és necessari al joc, però hagués sigut tot un detall.

Pel que fa als materials és un punt on punxa una mica el joc. Si bé hi ha molts components, utilitzar cartolines per fer totes les llosetes i els taulells, ens sembla una mica simple i fàcilment se’ns podria fer malbé en qualsevol accident. La caixa ocupa més del que seria necessari tot i no ser d’una mida excessiva.

La mecànica tal i com hem explicat és molt senzilla i en una partida disposes de 50 accions per fer-ho tot. A partir d’aquí l’estratègia per fer combinacions i omplir al màxim el feu és cosa nostra. Bé és cert que dependre dels daus a vegades pot ser determinant, tant a favor com en contra. De totes maneres, amb una bona gestió de la partida, els daus no haurien de condicionar el flux de les teves accions.

L’altre apartat fluix del joc és l’escalabilitat. És un joc imprescindible per a dos jugadors, a 3 encara és acceptable, però a 4 és llarg, molt llarg. Us recomanem que si el vostre grup habitual de joc és de més de 3, busqueu altres opcions. Sinó, Los Castillos de Borgoña és el que necessiteu.

La rejugabilitat del joc és molt alta ja que depenem de l’atzar de les llosetes i “l’atzar” dels daus (ho poso entre cometes ja que podem modificar els resultats amb les llosetes de treballador). A més a més, en aquesta versió tenim molts taulells diferents i cadascun té una distribució diferent del feu, cosa que fa que cada partida sigui única i hagis d’ajustar la teva estratègia al que diguin els daus, les llosetes i el teu taulell.

Per acabar, només volem dir que si teniu dubtes de quin ha de ser el vostre joc, Los Castillos de Borgoña és el vostre joc i no dubteu que passareu hores de diversió. Volem agrair de nou a monodejuegos el tracte rebut i us deixem aquí l’enllaç del joc per a tots els interessats. Si esteu interessats en més jocs per a dos jugadors, us recomanem la nostra llista de top jocs per a 2 jugadors.

Jugador Inicial

Malalt dels jocs de taula. M'agrada compartir aquesta afició amb la meva gent i, de pas, compartir-ho amb tothom que hi tingui interès. Em veureu fer ressenyes, recomanacions i tutorials per les diferents xarxes socials i el web.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt