La bruixa necessita conillets d’índies per provar les seves noves pocions i nosaltres, els seus lleials esbirros, hem estat designats com a voluntaris per aquesta ocasió. Mal trago, un joc de José Manuel Fernàndez amb el disseny d’Ana Marco està editat per Rocket Lemon Games. Un filler party on no podrem parar de riure i passarem una estona ben entretinguda. L’objectiu del joc és ser l’únic supervivent de les pocions de la bruixa. Per analitzar el joc hem utilitzat una mostra que molt amablement ens ha cedit Rocket Lemon Games.
Si ja coneixes el joc o només vols saber la nostra opinió, ves a la valoració personal
Jugadors: | 4 – 10 |
Duració: | 15 – 20 minuts |
Edat: | 8+ |
Complexitat: | Baixa |
Idioma: | Castellà |
Gènere: | Filler, Party |
Autor/s: | José Manuel Fernández, Ana Marco |
Editorial: | Rocket Lemon Games |
PVP: | 14,95€ |
Components
- 10 Cartes de Goblin.
- 50 Cartes d’Acció.
- 1 Carta de la BeZtia.
- 13 Cartes de Poció mortal.
- 30 Cartes de Poció segura.
- 10 Fitxes d’antídot.
- 1 Marcador de torn.
Preparació de la partida
Cada jugador rep 1 carta de Goblin, 1 carta de poció mortal, 3 cartes de poció segura i 1 fitxa d’antídot. El jugador ha de barrejar les 4 pocions i posar-les davant seu boca avall una al costat de l’altra. Al costat, es posarà la carta de Goblin i l’antídot.
Les cartes de pocions que sobrin es posaran al centre de la taula amb dues piles (segures i mortals). Les cartes d’acció es barrejaran i es posaran al centre de la taula boca avall formant la baralla per robar.

Mecànica del Joc
El joc es juga per torns seguint les agulles del rellotge. Els jugadors beuran quan les cartes ho indiquin. Durant el torn del jugador, ha de robar una carta de la baralla central i llegir-la en veu alta per tal de realitzar l’acció escrita. Es poden robar dos tipus de cartes: Cartes d’accions o Cartes de Conjurs. En qualsevol cas s’ha de llegir en veu alta i de forma clara.
Cartes d’acció
Es resol l’efecte de la carta en aquell moment. Si hi ha implicats diversos Goblins, l’acció es resol d’un en un seguint l’ordre del joc. Totes les cartes són autoexplicatives, no necessiten cap aclaració.
Cartes de Conjurs
Una carta de conjur imposarà unes condicions als jugadors i entrarà en vigor un cop es posa la carta sobre la taula davant del jugador que l’ha robat. Hi ha conjurs de tota mena, tots són autoexplicatius i no necessiten cap aclaració detallada. En el moment que algú trenca la norma del conjur li tocarà beure i es descartarà el conjur.

Beure
Quan un jugador ha de beure, girarà una de les cartes que té davant seu. Si surt una poció segura (color verd), es posa a la pila de pocions segura del centre de la taula. En canvi, si es destapa una poció mortal (magenta), el jugador pot consumir un antídot (i retornar l’ampolla al centre la taula) si no vol convertir-se en un fantasma.
Si en algun moment un jugador es queda sense pocions, automàticament ha d’agafar-en una de segura i una de mortal, barregar-les i posar-les davant seu.
En cas de no poder (o voler) evitar la poció mortal i convertir-se en fantasma, el jugador descartarà totes les seves pocions però conservarà els antídots, si en té. Seguidament girarà la seva carta de Goblin per adoptar la forma de fantasma.
Fantasma
Un fantasma no té cartes de pocions, per tant no pot beure de cap manera, però continua jugant. Durant el seu torn, robarà una carta i, si gràcies a l’efecte d’aquesta carta, aconsegueix que un altre Goblin es converteixi en fantasma, ressuscitarà tornant a girar la carta de Goblin. Llavors agafarà una poció segura i una de mortal per tal de continuar jugant normalment.
BeZtia
La BeZtia és una carta opcional que obliga a beure una poció extra qui la poseeix. Pot entrar en joc de dues maneres: o bé es posa a la baralla a l’inici de la partida i qui la roba se la queda, o bé l’agafa el primer goblin que es converteix en fantasma i la regala a un goblin viu. Sempre que el propietari de la BeZtia es converteix en fantasma, la regalarà a un altre goblin viu.
Final de la Partida
La partida acaba en el moment que només queda 1 sol Goblin viu a la partida, aquest és el guanyador. Si tots els goblins estan convertits en fantasma, ningú haurà guanyat la partida i s’acabarà automàticament.

Valoració Personal
La primera impressió que vam tenir de Mal trago en veure NOMÉS la portada va ser aquest joc ha de ser divertit. Efectivament, després de moltes partides podem afirmar que estem davant d’un dels jocs party, i alhora filler, més divertits de l’any.
Durant les partides que hem fet hem deixat de banda l’objectiu de guanyar la partida per gaudir amb el joc i els nostres amics o familiars d’una molt bona estona lúdica. Que les partides siguin tan curtes anima a tots els jugadors a fer-ne una i una altra sense pausa.
Disseny i Materials
Un dels punts més forts del joc és el disseny dels personatges. Són adorables els goblins i sempre n’hi ha algun que li agafes més tendresa. El segon punt fort són les ampolletes dels antídots: tot un encert que no siguin fitxes ja que ambienta més la partida.
En tema de materials, sempre demanem el mateix a les nostres ressenyes i és que la qualitat de les cartes sigui almenys una mica rígides per fer-les més resistents al barrejar. A Mal trago les cartes són llises i cal tenir precaució de no fer-les malbé. La caixa del joc té l’espai suficient per poder enfundar les cartes i que tanqui perfectament, és un punt positiu. A més a més l’acabat mate de la portada sempre és agradable al tacte.

Mecànica i Rejugabilitat
La mecànica del joc és extremadament bona per ser un party. Un sol jugador revela una carta que afecta a tothom. D’aquesta manera, l’atenció de tots els jugadors es centra en un sol punt de la taula i no a tot arreu com passa en altres jocs de grup com el 7 Wonders o el sushi go (dos altres grans jocs). Amb aquesta mecànica no hi ha espera entre torns i tothom juga en tot moment a la partida. La partida és molt àgil i en cap moment es fa pesada ni llarga.
Un cop comences a jugar a Mal trago no pots deixar-lo fins passades unes quantes partides. Cadascuna és diferent a l’anterior i potser, passades unes quantes partides, trobis repetitives algunes cartes (qüestió de gustos). A veure si Rocket Lemon Games s’anima a editar noves baralles amb més accions en un futur i ampliar el joc. De moment gaudim del que tenim que li podem donar molta corda.
En conclusió, Mal trago és un joc que ens ha agradat moltíssim. Hem jugat partides amb jugadors de totes les edats i tothom ha acabat content del joc. Per nosaltres sense cap mena de dubte serà un joc que sortirà sempre que siguem almenys quatre jugadors perquè és tot un èxit. Bé és cert que, com més jugadors juguin, més divertit és el joc. La nostra opinió és que el nombre de jugadors òptim oscil·la entre els 5 i els 7. És per tot això que us recomanem plenament aquest joc si el que voleu és ampliar la vostra ludoteca de grups i alhora la familiar.
