Optimus VS Plenus

Si has arribat aquí és que necessites consell sobre el proper joc que afegiràs a la teva ludoteca. En aquest cas, us portem un duel directe entre dos dels jocs amb la mecànica Roll and Write (llençar daus i anotar) més coneguts que tenim a les botigues. Estem parlant de l’Optimus i del Plenus. Recentment, de la mà de Devir, se n’ha publicat la segona part de tots dos, que podeu trobar a la nostra botiga patrocinadora monodejuegos.

I us preguntareu, quin de tots aquest jocs és millor? La resposta és clara: depèn. Si no coneixeu cap dels jocs continueu llegint l’article. Si, en canvi, voleu saber les nostres recomanacions, podeu anar directament al veredicte final.

L’objectiu dels jocs Optimus és aconseguir combinar els daus de la millor manera per obtenir la major puntuació entre tots els jugadors. En canvi, amb els Plenus, l’objectiu és obtenir el màxim de punts possibles marcant els quadrats de colors d’una quadrícula de 14×8 espais dividits en diferents formes geomètriques.

Tenim la sort de tenir tots quatre jocs i poder donar una opinió prou ferma. Estructurarem aquest article oferint un petit anàlisi de cada joc en les diferents categories que acostumem a treballar (disseny, materials, mecàniques, rejugabilitat i originalitat).

Disseny

El disseny dels dos Optimus és molt similar entre ells. Bàsicament trobem un full d’anotació dividit en diferents categories. Cada categoria està representada per un color diferent la qual està associada a un dels daus del joc. La diferència entre un i altre són els colors principalment. Les mecàniques que puguin variar les explicarem més endavant.

El mateix que passa amb l’Optimus, en el cas del Plenus, el disseny de tots dos jocs és pràcticament el mateix. En aquest cas, els colors no varien, ni les icones (les mateixes, n’hi ha de noves al Plenus 2) tampoc. S’hi introdueixen noves mecàniques en el 2n que us detallarem més endavant.

Tots quatre jocs són atractius visualment parlant i capten l’atenció del jugador només de veure’n la portada. No en podem determinar un guanyador ja que tan iguals que seria fer-li un lleig als jocs no escollits.

Plenus Presentació
Presentació del Plenus (esquerra) i Plenuas 2 (dreta)

Materials

Si la categoria de disseny era poc variada entre les versions dels jocs, en l’apartat dels materials és encara més similar. Les segones versions tant de l’Optimus com del Plenus contenen exactament el mateix material: Un bloc d’anotació, els daus corresponents, i uns retoladors per poder apuntar les puntuacions. Només el Plenus 2 incorpora un nou dau relacionat directament amb les novetats que porta el joc respecte la primera versió.

El mateix que en el disseny, les similituds són tantes que no podem determinar un joc millor que els altres. A continuació, amb les mecàniques, començarem a diferenciar els jocs.

Optimus Presentacio
Presentació de l’Optimus 2 (esquerra) i l’Optimus (dreta)

Mecànica

En aquest punt és on els jocs se separen i cadascun pren un rumb diferent. Comparteixen la base de la mecànica ja que tots quatre jocs són de l’estil Roll and Write (llençar els daus i anotar). Analitzarem primer l’Optimus:

Tal i com podeu veure en la nostra ressenya del primer Optimus, aquest joc es centra en obtenir la major puntuació seguint unes normes de puntuació diferents per a cada dau, amb un comodí com és el dau blanc. La dificultat d’aquest joc està en saber escollir el dau més beneficiós en cada situació. Rarament hi haurà una situació on no puguis seleccionar un dau, però si que trobaràs moments on necessitaràs un determinat valor que costarà aconseguir. El secret per triomfar en aquest joc és en saber combinar el resultat dels daus amb la sèrie de bonificacions que hi ha a la pròpia.

El que diferencia l’Optimus 1 de l’Optimus 2 és la manera que tenen de puntuar els daus. La fulla d’anotació és força diferent i clarament l’Optimus 2 té una dificultat major que la seva primera versió. Mecànicament parlant no hi ha cap diferència.

Passem al Plenus: una mecànica més senzilla que l’Optimus i on es genera una major interacció (o confrontació) entre els jugadors. Les possibilitats en aquest joc són més reduïdes i controlables per tots els jugadors. Això provoca que el jugador que llença els daus tingui una major facilitat per cedir-li al/s seu/s oponent/s uns daus menys beneficiosos a la resta de jugadors.

Aquesta estratègia comporta que els últims minuts de la partida al Plenus sigui un constant de “passo” o “no puc anotar res” perquè els daus no acompanyin. Amb el Plenus 2 tot això queda arreglat i pràcticament no succeeix en cap moment ja que s’hi introdueix un nou dau que ens permet realitzar accions especials i això li dona a la partida un toc d’emoció i sorpresa que mai assolirà la primera versió.

Plenus i Plenus 2

Rejugabilitat

En aquest apartat destacarem el mateix per a tots quatre jocs. Els jocs són infinitament rejugables ja que cada partida és diferent a l’anterior. Sí que és cert que, tal i com passa en aquest estil de joc, acabes prenent un patró de referència que et funciona i procures jugar (inconscientment) de forma similar sempre. Això pot portar a certa repetitivitat, però llavors el joc el tindràs ben amortitzat.

En el cas del nostre article tenim un que és clar vencedor, el Plenus 1. S’han publicat diverses expansions (bàsicament blocs de puntuació amb diferents distribucions dels colors) que li donen al joc una rejugabilitat extra respecte la resta de la família.

En la resta dels jocs, serà el jugador qui marqui la seva rejugabilitat tal i com hem dit, fins que us en canseu!

Originalitat

En aquest cas, els dos jocs bàsics (Optimus 1 i Plenus 1) guanyen ja que són els primers que varen sortir i els que valorem la dificultat de crear-los. Tot i així, li volem donar especial atenció al Plenus 2 per la reinvenció que han fet i les noves mecàniques que han introduït al joc i com això ha beneficiat a solucionar els problemes que inicialment tenia el Plenus 1.

Optimus

Veredicte final

Tal i com hem dit al principi de l’article: quin és el millor joc de tots 4? Ara us posarem el context on cada joc triomfarà i per a qui està més recomanat. De ben segur que us ajudarà a decidir-vos:

  • PLENUS 1: Un joc introductori, simple, per a tota la família (nens inclosos) i gent poc aficionada a jugar. Agradarà a tothom i sempre serà un èxit quan surti a taula. La part negativa és que pot quedar bloquejat si els daus no acompanyen. Pot quedar curts per a jugadors més experimentats.

  • OPTIMUS 1: Un joc també introductori però més elaborat, amb més estratègia. És fàcil de gestionar però difícil de dominar. Triomfarà amb gent que li agradi pensar una mica i no busqui conflictes entre jugadors.

  • PLENUS 2: Un joc més complex a causa de les noves mecàniques introduïdes. És senzill de jugar però difícil d’assimilar una estratègia correcte. Triomfarà entre gent competitiva a causa de la major interacció. Millora en tots els sentits la seva primera versió.

  • OPTIMUS 2: Un joc força complex amb les noves normes de puntuació. Molt fàcil de jugar, però molt difícil de fer-ho bé. Abans no tinguis el sentiment de domini que tens amb el seu predecessor hauràs de fer moltes partides. Ideal per a gent que no vol massa interacció i li agradi fer trencaclosques numèrics.

Jugador Inicial

Malalt dels jocs de taula. M'agrada compartir aquesta afició amb la meva gent i, de pas, compartir-ho amb tothom que hi tingui interès. Em veureu fer ressenyes, recomanacions i tutorials per les diferents xarxes socials i el web.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt