A Orchard: Un Joc en Solitari de 9 Cartes som propietaris d’una sèrie d’arbres fruiters on el nostre objectiu serà recollir el major nombre de fruites possibles. Aquest petit joc en solitari va ser guanyador del premi Golden Geek a millor joc imprimible del 2018. Ha estat creat i il·lustrat per Mark Tuck i aquí ens arriba de la mà de Melmac Games.
Si ja coneixes el joc o només en vols saber la meva opinió, ves a la valoració personal.
Jugadors: | 1 |
Duració: | 10 minuts |
Edat: | 14+ |
Complexitat: | Baixa |
Idioma: | Castellà |
Gènere: | Abstracte |
Autor/s: | Mark Tuck |
Editorial: | Melmac Games |
PVP: | 15,95€ |
Components
- 18 Cartes d’Hort.
- 15 Daus:
- 5 Daus Vermells de Poma.
- 5 Daus Grocs de Pera.
- 5 Daus Morats de Cirera.
- 2 Fitxes de Fruita Podrida.
Addicionalment, hi ha el següent material en digital:
Versió Imprimible
Per aquells que ja coneixeu el joc i voleu provar la versió imprimible, us interessa aquesta secció. Per poder jugar a la versió imprimible necessitaràs utilitzar 15 daus de 3 colors diferents (5 de cada); el valor del dau (i la seva puntuació) seguirà el següent ordre: 1 – 3 – 6 – 5. Com que els daus convencionals de 6 cares no tenen el 10, s’utilitzarà el 5 i es multiplicarà per 2 en la suma de la puntuació.
En cas de no disposar de daus, pots utilitzar cubs de colors que simulen el mateix (i màxim podràs solapar 5 arbres per color). En aquest cas s’ha d’afegir un cub cada vegada que se solapa un arbre (fins a un màxim de 4 cubs). La puntuació en aquest cas serà: 1 cub – 1 punt, 2 cubs – 3 punts, 3 cubs – 6 punts, 4 cubs – 10 punts.
Preparació de la partida
Posa els daus i les fitxes al teu abast.
Barreja les cartes. Durant la partida només utilitzaràs 9 de les 18 cartes disponibles. Fes dues baralles de 9 cartes cadascun. Deixa una de les dues baralles al teu abast. L’altre baralla et servirà per una segona partida consecutiva.
Roba la carta superior de la baralla i posa-la boca amunt al centre de l’àrea de joc: aquest és l’inici del teu hort.
Roba dues cartes. Serà la teva mà inicial.
Mecànica del Joc
El joc es divideix en torns (8 concretament) que tenen les següents fases:
1) Jugar una Carta
Selecciona una de les dues cartes de la mà i afegeix-la a l’hort. Pots rotar-la per escollir la direcció que més et convingui. Com a mínim ha de solapar un dels arbres ja existents del teu hort.
2) Posar els Daus
Per cada arbre que la carta jugada solapi a l’hort, passa el següent:
- Si no hi ha cap dau present, se n’afegeix un amb valor 1. El color de l’arbre jugat i l’arbre solapat ha de coincidir. En el cas que no quedin daus del color necessari, no s’hi podrà posar cap altre.
- En el cas que ja hi hagués un dau a l’arbre inferior, aixeca el dau, posa’l a sobre de la nova carta i incrementa el seu valor: d’1 a 3, de 3 a 6 i de 6 a 10. Si ja mostra el 10 es queda tal i com està. Aquest dau indica la quantitat de fruita que has recollit (punts).
3) Robar una carta
Roba la següent carta de la baralla (si n’hi ha de disponibles).
Fruita Podrida
Dues vegades durant la partida, pots posar una carta de tal manera que la fruita d’un arbre no coincideixi amb la de l’arbre solapat. En aquest cas es retira del dau (si n’hi ha) per posar-hi una fitxa de fruita podrida. Aquest arbre ja no podrà ser solapat per cap altre carta.
Final de la Partida
La partida acaba quan no es pot col·locar una carta o bé quan es juga la última carta. A continuació se suma el valor de tots els daus i es resten 3 punts per cada fruita podrida que tinguis.
Valoració Personal
Orchard va guanyar el premi Golden Geek a millor joc imprimible el passat 2018. Amb aquesta carta de presentació, hem de valorar aquest petit joc en solitari creat per Mark Tuck. Orchard, un joc abstracte aparentment simple i sense massa profunditat. El primer que voldria destacar és que no és un joc apte per a tots els públics ni per a tots els jugadors. Només aquells que vulguin un joc on pensar i pensar cada jugada el gaudiran moltíssim. Anem a valorar els aspectes generals del joc:
Disseny i Materials
El disseny que presenta Orchard ha estat fet pel mateix Mark Tuck. La meva opinió personal és que és correcte i fa la seva funció. No és una meravella però segueix la línia maca i agradable que té tota la producció.
Els materials són especialment bons. Primer de tot, agraïr que la caixa, a diferència del que succeeix avui en dia, és de la mida justa per encabir-hi tot el material del joc. No hi ha aire i tot queda perfectament empaquetat. Les cartes són de 10: flexibles, de plàstic i molt fortes. No ho he provat personalment però em consta que són resistents a l’aigua i tot (no ho intenteu per si de cas…). Els daus vénen acompanyats d’un disseny especial per al joc ja que inclouen un parell de cares amb unes fulles (totalment de decoració) i una cara amb un cistell per indicar un 10 en la puntuació. Els dos meeples de fusta que representen la fruita podrida també tenen uns acabats molt bons.
Rejugabilitat, Diversió i Originalitat
A nivell de rejugabilitat podria dir que és justa ja que el joc només té la finalitat de superar la teva pròpia puntuació tal i com he dit abans. Ara bé, això ha quedat molt ben complementat amb les dues temporades publicades (de moment, no sé si en sortiran més), i els reptes mensuals que l’autor Mark Tuck penja a la pàgina del a BGG que us he deixat més amunt. D’aquesta manera, si volem fer una partida a Orchard ja tenim un bon grapat d’objectius i extres per fer més enllà de superar la nostra pròpia puntuació. Tot aquest material complementari pot ser motiu suficient per considerar que té una bona rejugabilitat. Ho deixo a criteri de cadascú.
Us estareu preguntant si Orchard és suficientment divertit com per comprar-lo i jugar-hi tot sol. La meva resposta és: depèn. Si estàs buscant un joc portable, que et faci pensar i et tapi petites estones (o no tan petites) és el teu joc. D’altra banda, si busques un joc en solitari que puguis extreure-li suc, pot ser que no sigui la millor opció. Mecànicament és atractiu ja que no té cap mena de complicació. El que el fa difícil és l’aleatorietat que tenen les cartes en aparèixer i que l’atzar influeix molt en una partida. És per això que jo prefereixo jugar-hi amb els reptes ja que et pauten un patró de cartes des del principi i llavors em centro en anar a buscar la màxima puntuació amb un objectiu marcat.
Considero que Orchard és un joc força original ja que han sabut exprimir al màxim una mecànica tan simple com apilar cartes. Potser a algú de vosaltres li recordi al joc Misión Marte o d’altres similars. El que el fa exclusiu és la qualitat de la producció.
Finalment, l’últim que vull destacar és que en el joc s’inclouen les normes per a partides multijugador, que no deixa de ser que tots els jugadors jugaran la mateixa seqüència de cartes i guanyarà qui faci més punts. Poder afegir aquesta versió del joc el fa ser encara més interessant i li aporta el toc de rejugabilitat que els més exigents li puguin trobar a faltar.
En conclusió, Orchard és un joc molt ràpid en solitari que accepta partides multijugador amb múltiples còpies del joc. Un joc apte per a persones amb ganes d’exprimir una mica el cervell i jugar a un joc una mica algorítmic que t’atraparà amb tota la sèrie de reptes i desafiaments que pots trobar a Internet. És per tots aquests motius que jo, almenys, gaudeixo quan faig una partida d’Orchard.
Super enganchadísima por tu culpa, por cierto fantástico análisis 👏👏👏
Muchas gracias por leer la reseña! Espero poder hacer más competiciones y torneos así visto el gran éxito jeje
un fuerte abrazo 🙂