CuBirds

En aquest CuBirds la nostra feina serà ajudar als ocells a organitzar-se amb els de les seves bandades perquè puguin tornar a casa. Aquest bonic joc de sets de cartes creat per Stefan Alexander i il·lustrat per Kristiaan der Nederlanden. A casa nostra ens ha arribat a través de l’edició de Maldito Games

Si ja coneixes el joc o només vols saber la nostra opinió,  ves a la valoració personal

Jugadors:2 – 5
Duració:20 minuts
Edat:8+
Complexitat:Baixa
Idioma:Castellà
Gènere:Sets
Autor/s:Stefan Alexander, Kristiaan de Nederlanden
Editorial:Maldito Games
PVP:15€

Components

  • 110 cartes d’ocells.
  • Manual d’instruccions.
Cubirds Components

Preparació de la partida

Primer de tot hem de barrejar les cartes i fer 4 files de 3 cartes boca amunt. No poden haver-hi dos ocells de la mateixa espècie en una mateixa fila, han de ser tots 3 diferents.

Es reparteixen a cada jugador 8 cartes: serà la mà inicial.

Finalment, es dóna a cada jugador un ocell boca amunt que el posaran davant. Aquest serà el primer jugador de la seva col·lecció.

Cubirds Preparació

Mecànica del Joc

L’objectiu de CuBirds és ser el primer jugador en aconseguir 7 espècies d’ocells diferents davant seu (no a la mà) o bé tenir 3 ocells de 2 espècies diferents. No és obligatori escollir un objectiu, simplement complir una de les dues condicions.

El joc es disputa en rondes successives. Durant el seu torn, un jugador té dos accions possibles:

Baixar Ocells

Aquesta acció és obligatòria. El jugador ha de de jugar tots els ocells d’una espècie (la que vulgui) que tingui a la mà. Aquestes cartes les haurà de posar a l’esquerra o a la dreta d’una de les 4 files exposades a la taula (la decisió és del jugador). Si els ocells que es posen a la taula ja es troben a la fila seleccionada, el jugador s’emportarà a la mà totes les cartes que es trobin entre les cartes de la mateixa espècie. Us deixo un exemple en aquest gif:

Cubirds Exemple Jugada

Un cop agafades les cartes, s’ajunten les cartes restants a la fila. Si totes les cartes que queden a la fila són de la mateixa espècie, s’hauran d’afegir noves cartes de la baralla (a l’esquerra o a la dreta de la fila) fins que n’hi hagi dos de diferents.

Si un jugador baixa cartes d’ocell però no pot recollir cap ocell de la fila, podrà robar dues cartes de la baralla i afegir-les a la seva mà.

Completar una Bandada

La segona acció és optativa. El jugador pot revelar totes les cartes de la mateixa espècie que tingui a la mà. Si mostra tantes o més cartes com el número petit de bandada, afegirà una sola carta a la seva col·lecció i en descartarà la resta. Si el número de cartes és major o igual al número gran de bandada en podrà afegir dues.

Una ronda acaba quan un jugador no té cartes a la seva mà. La resta de jugadors descarten les seves mans i es reparteixen 8 cartes de nou a cadascú. El jugador que ha provocat el final de ronda és el primer de la nova ronda i torna a jugar.

Final de la Partida

En el moment que un jugador té a la seva col·lecció 7 espècies diferents o bé 2 espècies diferents amb almenys 3 ocells cadascuna al final del seu torn guanya immediatament i s’acaba la ronda i la partida.

Exemple de final de partida on es guanya per tenir 7 espècies diferents. Si hagués aconseguit abans un lloro o un mussol hagués guanyat per tenir 3 ocells de dues espècies diferents.

Valoració Personal

CuBirds és d’aquests jocs que van entrar a casa per la portada, que és maca i m’agrada, sense cap mena d’expectativa ni saber de què anava el joc. La sorpresa va ser en descobrir un increïble filler mereixedor de les 3 B’s (bo, bonic i barat). Anem a explicar amb una mica més de detall el joc:

El disseny és un dels punts més forts que té CuBirds. La feina feta per en Kristiaan der Nederlanden és excepcional i l’encant dels ocells us atraparà des del primer moment. S’agraeix que hi hagi diferents dibuixos per a una mateixa espècie i que els fons també siguin força variats.

A nivell de materials, la caixa és d’un material molt bo fins i tot amb uns acabats que brilla el títol i el dibuix central, millorant així la presentació del joc. Les cartes són d’un bon gramatge i de textura llisa. Nosaltres les hem enfundat ja que s’han de barrejar sovint i així evitem possibles marques. Hi cap tot perfectament a dins la caixa amb fundes premium.

La mecànica del joc és molt simple i el reglament no deixa cap dubte a l’aire. Una mecànica inclusiva tant per gent novell com per jugadors experimentats que busquen un joc més familiar. El punt més feble és que no pots jugar amb gent tramposa ni gent despistada, ja que l’haver de descartar totes les cartes d’una espècie fa que haguem de confiar que estiguem jugant tots bé i no fer trampes (ja sigui per error o expressament).

El joc escala fantàsticament en totes les seves versions. Des de partides molt estratègiques a dos jugadors com partides més caòtiques a 4 o 5 jugadors on haurem d’estar molt més alerta i prendre decisions més difícils. Com que les partides són tan ràpides, ens permetrà encadenar diverses partides consecutives per saciar la fam de revenja de tots els jugadors.

Per anar acabant, vull destacar que CuBirds és una de les millors incorporacions a la ludoteca que hem tingut durant el 2020 i és dels pocs fillers que tot i haver-hi jugat desenes de vegades és el que sempre torna a taula per davant d’altres jocs de característiques similars. CuBirds agradarà a qualsevol persona que vulgui fer una partida ràpida, amb un joc de poques variables però prou complex com per haver de prendre decisions compromeses. Un joc que gaudirà tota la família, des dels més menuts fins als més grans i tots podran gaudir d’una bona experiència.
CuBirds és un d’aquests jocs de mecàniques senzilles, que enamoren des del primer moment, que generen conflictes i riures per igual durant la partida. És per tot això que CuBirds és un imprescindible en qualsevol ludoteca.

Cubirds

15
8

Disseny

9.0/10

Materials

8.0/10

Mecànica

7.5/10

Rejugabilitat

7.5/10

Originalitat

8.0/10

A Favor

  • Bo, bonic i barat.
  • Escala molt bé a tots els jugadors.
  • Joc apte per a totes les edats.

En Contra

  • Jugar totes les cartes d'una espècie pot portar a errors i trampes.
  • L'atzar pot no estar a favor teu.

2 comentaris a “CuBirds”

  1. Vigileu també de no tenir objectes perillosos a prop de la taula, sobretot quan estàs a punt de baixar un grup d’ocells, i un jugador t’obliga a descartar-te tota la mà!! 😀

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.