Winter Kingdom Portada

Winter Kingdom

Després de l’èxit de Kingdom Builder, arriba la seqüela independent del joc sota el nom de Winter Kingdom. Un joc creat per en Donald X. Vaccarino, il·lustrat per en Markus Erdt i editat de la mà de Devir. Aquesta segona part es presenta amb un plantejament renovat respecte el seu predecessor. Estarà a l’altura? el millorarà? o es quedarà a mig camí? Som-hi, abrigueu-vos que s’acosta l’hivern a Winter Kingdom.

Si ja coneixes el joc o només en vols saber la meva opinió,  ves a la valoració personal.

Jugadors:2 – 4
Duració:60 minuts
Edat:8+
Complexitat:Baixa – Mitja
Idioma:Castellà
Gènere:Familiar
Autor/s:Donald X. Vaccarino
Editorial:Devir
PVP:55 €

Components

 • 7 Taulers a doble cara
 • 1 Tauler de marcador
 • 30 Cartes de terreny (5 de cada tipus)
 • 18 Cartes de Winter Kingdom
 • 25 Cartes de recurs
 • 4 Cartes d’acció obligatòria
 • 4 Cartes de túnel
 • 8 Cartes d’economia
 • 8 Cartes de situació
 • 41 monedes (31 d’1 i 10 de 2)
 • Components per jugador/color:
  • 7 Fitxes de recurs
  • 32 Cases
  • 4 Fortaleses
  • 1 Fitxa de marcador
 • 1 Fitxa de jugador inicial
 • Reglament
Winter Kingdom Components

Preparació de la partida

Per preparar una partida a Winter Kingdom hem de fer els següents passos:

 1. Posar un tauler al centre la taula i els altres sis adjacents al seu voltant. Poden rotar-se i girar-se lliurement.
 2. Agafar 3 cartes de Winter Kingdom a l’atzar.
 3. Repartir 5 cartes de recurs a cada jugador. Es mantindran ocultes.
 4. Deixar a un costat una pila amb les cartes de terreny i les monedes agrupades.
 5. Cadascú agafarà els components del seu color i a més a més una carta de terreny (oculta per a la resta), una carta d’acció obligatòria i una de túnel. Hi posarem una fitxa de recurs a sobre, per la cara del nostre color. Repartim les monedes inicials segons indica el reglament.
 6. Agafar a l’atzar una carta d’economia i de situació (no recomanat a la 1a partida).

Winter Kingdom Preparació

Mecànica del Joc

Una partida a Winter Kingdom es juga al llarg d’un nombre de rondes variables, per torns i de manera seqüencial. Al nostre torn haurem de fer les següents accions:

Acció obligatòria

Construir 3 cases al terreny representat a la nostra carta de terreny. En total hi ha 7 terrenys construïbles: Flors, Prat, Tundra, Turó, Neu, Bosc i Gel. D’altra banda, n’hi ha 4 que no es pot construir: Muntanya, Túnel, Vila i Castell. Qualsevol casa o fortalesa que construïm ha de ser adjacent (si és possible) a una casa o fortalesa que ja tinguem. Si no, es pot construir a qualsevol casella que coincideixi amb la de la carta de terreny.

Una fortalesa compta com a dues cases i no pot ser mogut ni reubicat per cap acció especial. Són utilitzades per guanyar major quantitat de punts o monedes.

Accions especials

Podem fer les accions especials de les nostres cartes de recursos abans i/o després l’acció obligatòria. L’acció superior es pot utilitzar quan ja tenim la carta sota el nostre control. En canvi, la inferior només quan la carta ha estat millorada.

Existeixen dos tipus de millores: la que està ressaltada en taronja i la que té una fletxa. Si l’acció inferior té el fons taronja implica que pots fer aquesta acció lliurement o juntament amb la superior. En canvi, la fletxa indica que és una millora directa de l’acció superior.

Obtenir monedes

Seguint la carta d’economia, haurem de comprovar si obtenim uns ingressos extres aquell torn.

Fer una compra

Abans d’acabar el torn podem fer una compra utilitzant les nostres monedes. Podem comprar una nova carta de recurs pagant la quantitat de monedes indicat a la part superior. Posarem una fitxa de recurs a la meitat superior indicant que ja tenim disponible aquella carta per al proper torn. L’altra opció és pagar la quantitat de la part inferior per millorar aquella carta i desplaçar la fitxa de recurs a la part inferior. Les cartes de recurs queden permanents davant nostre fins al final de la partida.

Una última acció addicional és pagar 5 monedes per activar una de les seves accions (independentment si ja l’ha fet servir aquell torn) tres vegades seguides. Això es podrà fer si no es compra ni es millora cap carta de recurs.

Finalment, descartem la nostra carta de terreny, en robem una de nova i tornem a activar les fitxes de recurs de les nostres cartes.

Winter Kingdom Partida

Final de la Partida

La partida de Winter Kingdom acabarà al final de la ronda en la qual algú ja hagi construït totes les seves cases i fortaleses.

Llavors procedirem al recompte final i qui tingui més punts haurà guanyat la partida. S’hauran de puntuar les 3 cartes de Winter Kingdom i els castells, que donaran 3 punts de victòria a qui tingui més cases al seu voltant (les fortaleses valen doble).

Valoració Personal

Ara que ja hem vist com es juga a Winter Kingdom anem a analitzar amb més detall tot el que ens aporta aquest nou joc. Vull agrair a Devir la cessió d’una còpia del joc per a poder fer aquesta ressenya.

Disseny i Components

Si una cosa està clara de Winter Kingdom és que és un joc vistós i voluminós. Ens cal una taula relativament ample per a poder jugar-hi. El que destaca és que té un desplegament similar a Kingdom builder però en lloc de quadrats modulars, aquesta vegada s’utilitzen hexàgons modulars i reversibles. Aquest canvi incrementa notablement la variabilitat de les partides en la distribució de les caselles. A nivell artístic continua en la mateixa línia, tant en iconografia com en caselles dels taulers. Personalment, tot i haver-hi jugat vàries partides, segueixo tenint dubtes dels efectes de cada habilitat i la consulta al reglament és constant per tal de no aplicar malament cap efecte.

D’altra banda, la corba d’aprenentatge a nivell de disseny és alta atès aquests problemes (si es poden categoritzar d’alguna manera) en la iconografia i en mantenir el joc independent de l’idioma.

Tot i així seria molt bonic que fos independent de l’idioma com el Kingdom Builder si no fos per les noves cartes d’economia i de situació. Dos nous elements que marcaran el ritme de les partides i li donaran més vida, i alhora complexitat a les partides.

Winter Kingdom Partida
Mecànica

La mecànica principal de Winter Kingdom és exactament la mateixa que el seu predecessor. I doncs, on està el canvi respecte el Kingdom Builder i perquè hauria d’escollir aquest i no l’anterior? Exposem fets:

 • Kingdom Builder és més simple i més accessible a un públic familiar (plus). Winter Kingdom entraria en una fina línia entre familiar plus i expert. S’incrementa notablement el nombre de variables a tenir en compte durant la partida.
 • Winter Kingdom té una nova gestió d’habilitats especials. Ara ja no aconseguirem habilitats en ubicar una casa al costat d’un casella de lloc sinó que tindrem 5 habilitats aleatòries a la mà a l’inici de la partida i seran les monedes el que ens permetrà comprar-les i/o millorar-les. D’aquesta manera s’afegeix una gestió en l’economia, precedida per la carta d’economia que ens donarà monedes segons X condició (diferent a cada partida). Això permet compensar el que podia passar a Kingdom Builder quan algú no aconseguia arribar a cap casella de lloc per guanyar una habilitat.
 • Winter Kingdom té un tipus de terreny més (en total) disponible per a la construcció respecte Kingdom Builder. Això implica més varietat i dificultat en expandir el teu regne, el que seria un petit plus en complexitat.
 • Winter Kingdom inclou fitxes de fortalesa. Aquestes noves fitxes valen com dues cases i serveixen per multiplicar per 2 els efectes de les cartes o valors en les disputes per les majories com ara els castells. I per què els castells? Doncs perquè ara els castells ja no donen 3 punts per situar-s’hi adjacent, sinó que qui tingui més presència al seu voltant guanyarà els punts.
 • Winter Kingdom inclou el concepte dels túnels, una casella que ens permet emportar-nos d’una punta a l’altra del tauler una caseta i començar una disputa a qualsevol oponent que estava tranquil a l’altre extrem. No ho trobo més complex però si ajuda a incrementar la interacció.

Com ja veieu, no és un joc complex, segueix la línia que oferia Kingdom Builder però cada granet de sorra que s’afegeix va incrementant una complexitat que, sota el meu parer, és innecessària. Us explico la resta de detalls al següent punt.

Winter Kingdom Partida
Experiència

L’experiència general jugant a Winter Kingdom és positiva, les coses com siguin. Si que és cert que trobo innecessaris alguns aspectes com ara les cartes de situació o els túnels que fan que les partides hagis d’estar pendent d’una sèrie d’aspectes que en altres circumstàncies no seria necessari. Kingdom Builder era perfecte en totes les seves lletres i Winter Kingdom, lluny de superar el seu predecessor, ofereix una bona experiència de joc que qui busqui un joc més exigent trobarà un joc confortable però qui busqui un joc més familiar no li recomano. Li caurà en més gràcia el Kingdom Builder.

D’altra banda, Winter Kingdom funciona millor a 4 persones que a 3 i alhora millora de 3 a 2 persones. És d’aquests jocs que en tenir un cert pes les majories doncs fa que quanta més gent participi en la partida, millor sigui l’experiència i el regust de boca que et queda en acabar la partida. Com si hi hagués hagut un conflicte més intens. A dues persones queda més un joc multisolitari.

L’últim aspecte a comentar és el preu, que en aquest cas, el trobo un joc car pel que és. Els jocs de llicència tenen aquestes coses i cal incrementar un petit plus al preu per afrontar el cost de portar el joc traduït i editat a casa nostra.

En definitiva, Winter Kingdom és la nova proposa de joc familiar plus que ens presenta Devir. Un joc que intenta millorar el seu predecessor Kingdom Builder i, si bé aconsegueix incrementar una mica les variables a tenir en compte durant la partida, no aconsegueix mantenir l’agilitat que tenia el primer joc. Winter Kingdom és un bon joc si esteu buscant un nou repte però lluny d’un joc complex. D’altra banda, si el que voleu és un joc més senzill, la opció Kingdom Builder és la que més s’adequa a les vostres expectatives.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.