París Portada

Paris: Eiffel

París, 1889. La gran exposició universal és l’excusa perfecta per meravellar el món sencer amb el poder de l’electricitat. Amb aquest plantejament s’introdueix un dels jocs més exitosos per a dues persones que ha sorgit els últims temps al mercat nacional. Ara que el joc està consolidat a les posicions més altes de les llistes a les botigues, ens arriba l’expansió Paris: Eiffel amb un munt de contingut nou que explicaré amb més detall en aquest article.

Fitxa tècnica

Jugadors:2
Duració:30 minuts
Edat:8+
Complexitat:Baixa
Idioma:Català
Gènere:Abstracte
Autor/s:José Antonio Abascal
Editorial:Devir
PVP:25€ el joc base, 15€ l’expansió
Paris Bloc

Contingut de l’expansió

  • 8 postals d’acció
  • Fitxa del museu del Louvre
  • Fitxa de la gàrgola
  • Fitxa de l’obelisc de Luxor
  • Edifici: Hôtel des Invalides
  • Fitxa de la calavera
  • Fitxa de l’arc de triomf
  • Fitxa de la Torre Eiffel
  • Bloc de puntuació
  • 5 reglaments (català, castellà, anglès, portuguès i italià)

Postals d’acció

Obélisque de Louxor

Posarem l’obelisc en un espai de llambordins del nostre color. Al final de la partida, cadascú rebrà 3 punts per cada un dels seus edificis situats a sobre d’alguna de les línies (horitzontals o verticals) que es creuen en l’espai ocupat per l’obelisc. Cal tenir en compte que l’obelisc no és un edifici.

Hôtel des Invalides

Col·locarem l’edifici de l’hotel en un espai de llambordins del nostre color i l’edifici puntuarà seguint les normes habituals. A més a més, obtindrem un punt addicional per cada espai que hi hagi entre l’edifici i el marge del tauler més proper.

Quartier Pauvres

Aquesta postal d’acció ens permetrà guanyar punts addicionals segons el nombre de marges del tauler que estiguin en contacte amb els nostres edificis. En concret guanyarem 1, 2, 4 o 8 punts segons si estem tocant 1, 2, 3 o 4 marges diferents.

Postals Paris 1

Notre-Dame de Paris

En adquirir aquesta postal, posarem la fitxa de la gàrgola a sobre d’un edifici del nostre oponent. Al final de la partida, el nostre oponent puntuarà l’edifici de manera habitual, però tots dos podrem utilitzar-lo en el moment de determinar el conjunt més gran d’edificis propis.

Arc de Triomphe

En adquirir aquesta postal, posarem la fitxa de l’arc de triomf de manera que els seus extrems ocupin dos dels nostres llambordins. La part central és indiferent quin tipus de casella sigui. L’Arc de Triomf no és un edifici i no puntua per si sol. Tanmateix, els espais que ocupa si que es tindran en compte a l’hora de determinar la mida del nostre conjunt més gran.

Musée du Louvre

Col·locarem immediatament la fitxa del museu del Louvre a sobre d’un dels nostres edificis al tauler. Al final de la partida obtindrem 1 punt addicional per cada espai ortogonal adjacent a aquest edifici que no estigui ocupat per un altre edifici.

Tour Eiffel

Posarem la fitxa de la Torre Eiffel en una cruïlla entre 4 espais de llambordins no ocupats i que hi hagi almenys 1 fanal. Ja no es podrà posar cap edifici ni cap element en aquests 4 espais i els fanals que de la cruïlla seran considerats fanals dobles. Al final de la partida, cadascú obtindrà 2 punts addicionals per cada espai buit del seu color a la cruïlla de la Torre Eiffel.

Catacombes de Paris

En adquirir aquesta postal posarem la fitxa de calavera a sobre d’un espai de llambordins del color del nostre oponent. L’espai seguirà estant disponible per a construir-hi un edifici. Ara bé, si el teu oponent construeix en aquell espai, sumarà els punts de l’edifici de manera habitual i tu te n’emportaràs la meitat (arrodonit a la baixa). Si no construeix en aquell espai, la calavera no té cap efecte addicional.

Valoració final

Primer de tot vull agraïr a Devir la cessió d’una còpia de Paris Eiffel per a poder fer aquest article. Està clar que l’aposta pel talent nacional és ferma per part de l’editorial i ens ho demostra amb aquesta expansió d’un dels seus grans èxits de caixa mitjana.

La línia del nou material és la mateixa que la del joc base: unes postals precioses i un troquel que podria ser perfectament millorable, sobretot l’arc de triomf que és una mica nyigui-nyogui. De totes maneres, l’experiència d’aquestes noves postals ens brinda un rentat de cara al joc, que els més veterans agrairan però que els més novells no ho necessiten per res. Amb això vull dir que l’expansió està bé, és correcte, però no és ni necessària ni indispensable. Només la recomanaria si teniu el joc base cremat de jugar-hi o bé si realment busqueu donar-li al joc un plus d’interacció entre jugadors que a vegades manca amb les postals d’acció inicials.

M’agraden molt les postals de les Catacombes, de Notre-Dame i de l’Arc de Triomf. Crec que són les que poden marcar un punt d’inflexió a la partida, sobretot les dues últimes, provocant un efecte sorpresa en el moment de la puntuació final.

L’expansió es completa amb un bloc de notes per anotar les puntuacions que, pel meu gust, ja hauria d’haver estat present a la caixa base atès que no és un joc de dos paràmetres que es pugui sumar tot fàcilment.

En definitiva, aquesta nova expansió és un bon producte per als amants de París: La cité de la lumière que us permetrà reprendre el joc amb un bon grapat de noves possibilitats, estratègies i combinacions per descobrir. Per altra banda, si tot just acabeu d’aterrar a la capital parisenca, us recomano que primer exploreu tot el que el joc bàsic us pot arribar a donar i llavors ja tindreu temps d’expandir el joc.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.