Patchwork portada

Patchwork

Avui us presentem un joc que ens ensenyarà com endreçar i organitzar totes les restes de tela que tenim per casa. Estem parlant del Patchwork, l’enèsima obra del veterà Uwe Rosenberg, creador de jocs com ara l’Agrícola, el Caverna o le Havre. Aquesta vegada ens presenta un joc abstracte d’estratègia on els dos jugadors competiran per elaborar el millor cobrellit en el seu taulell individual. Gràcies a Maldito Games, podem gaudir d’aquest divertit joc a casa nostra.

Fitxa Tècnica

Jugadors:2
Duració:30 minuts
Edat:8+
Complexitat:Baixa
Idioma:Castellà
Gènere:Estratègia
Autor/sUwe Rosenberg
Editorial:Maldito Games
PVP:18€

Components

 • 1 Taulell central
 • 2 Taulell de jugador
 • 1 peó
 • 33 pegats
 • 5 pegats de cuir
 • 1 lloseta de 7×7
 • 50 fitxes de botó
 • Instruccions

Preparació i partida

Cada jugador rep un taulell de jugador i 5 botons (la moneda del joc). Agafarem els pegats i els posarem al voltant del taulell central formant un cercle. El peó de fusta el posarem al costat del pegat de mida 1×2. El peó s’anirà movent seguint les agulles del rellotge. Seguidament posarem les dues fitxes de jugador a la primera fitxa del circuit del taulell central i els pegats de cuir als espais marcats al taulell central. Ja estem a punt per començar a jugar.

patchwork taulell
patchwork fitxes

Mecànica del joc

El jugador inicial és l’últim jugador que ha utilitzat una agulla. Els torns no s’alternen com passa habitualment sinó que el jugador que tingui el marcador més endarrerit al taulell central és el que jugarà. Pot passar que un jugador faci més d’un torn seguit.

Durant el seu torn, un jugador té dues accions possibles:

A) Avançar i rebre botons: El jugador mou el seu marcador fins a situar-lo davant del marcador de l’oponent. No pot avançar ni una casella més i una menys. Rebrà tants botons com caselles hagi avançat.

B) Comprar un pegat i posar-lo al taulell: El jugador pot adquirir un dels 3 pegats que estan per davant del peó seguint les agulles del rellotge. Posarà el peó al lloc que ocupava el pegat seleccionat i després en pagarà el cost que ve indicat al pegat. El pegat s’ha d’ubicar al taulell de jugador de manera que no surti del taulell ni quedi per sobre d’un altre pegat. El jugador pot moure’l i girar-lo tot el que vulgui i no és necessari que estigui unit a un altre pegat del taulell. Finalment, el jugador ha de moure tantes caselles el seu marcador com indica el pegat (rellotge de sorra).

Patchwork joc

El taulell central

 • El primer jugador que passa per sobre d’un pegat de cuir, l’agafa i el posa immediatament al seu taulell. Serveixen per tapar algun forat que hagi quedat.
 • Quan un jugador passa per sobre d’un botó blau ha d’agafar tants botons de la reserva general com botons tenen els pegats del seu taulell.
 • Quan un jugador acaba el seu torn a la mateixa casella que l’oponent posa la fitxa a sobre de la ja present i torna a ser el seu torn.
patchwork 7x7

El primer jugador que aconsegueix un quadrat d’almenys 7×7 sense cap forat, rep la lloseta de bonificació 7×7. Té un valor de 7 botons que serveixen per al recompte final de punts i no permet comprar cap pegat amb ella.

Final de la partida

La partida acaba quan tots dos jugadors arriben a la casella final. La puntuació final es calcula així: comptes quants botons tens, sumes la lloseta 7×7 (qui la tingui) i li restes 2 punts per cada casella sense omplir al teu taulell de jugador.

El jugador amb més punts guanya la partida. En cas d’empat, guanya el jugador que primer hagi arribat a la casella final.

Valoració Final

Patchwork és com el joc de la oca sense ser-ho i alhora és com el joc del tetrix sense ser-ho. Patchwork és un joc de pura estratègia camuflat amb la temàtica de la costura. És un joc ideal per a parelles competitives on cada decisió i cada acció pot provocar un canvi sobtat al rumb de la teva partida. També el recomanem per a persones que busquin un joc senzill d’aprendre i que sigui rejugable. No hi ha una estratègia guanyadora i cada partida serà un cobrellit nou.

La presentació és molt amigable, amb unes boniques fitxes on cada forma és més complicada d’encaixar al trencaclosques que l’anterior. El taulell central té dues cares per escollir. A nivell de joc és exactament el mateix, podreu escollir la cara que més us agradi. Cal comentar que a vegades ens hem trobat que tenir 3 pegats cars seguits d’inici pot condicionar molt la partida i fer-la una mica avorrida si el peó cau just davant d’aquestes 3. Recomanem tenir màxim 2 pegats cars seguits inicialment.

Esperem haver-vos convençut per afegir el Patchwork a la vostra biblioteca i us prometem que no us en penedireu.

Patchwork

18€
7.8

Disseny

7.5/10

Materials

7.0/10

Mecànica

8.0/10

Rejugabilitat

8.5/10

Originalitat

8.0/10

A Favor

 • Un joc ràpid, senzill, competitiu i divertit
 • Alta rejugabilitat
 • Uwe Rosenberg. Garantia de qualitat.

En Contra

 • No poden jugar més jugadors
 • Depèn dels pegats pot quedar el joc una mica parat.

2 comentaris a “Patchwork”

 1. Un filler magnífic, amb segell d’Uwe. Té aquest punt d’estrès per poder completar-lo al màxim i perquè no et treguin les peces que vols que ens encanta. I molt bo també per nens!

  1. Jugador Inicial

   Absolutament d’acord en tot el que dius. A més a més és un joc ideal per a persones que s’introdueixen en aquest “mundillo” 😀

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.