Juego de Trenes portada

Juego de Trenes

Juego de Trenes és un filler (joc curt i ràpid que dura màxim 20 minuts la partida) on la nostra feina serà endreçar els vagons d’un tren. Cada carta de vagó de tren té un número i una habilitat. Depèn d’on es robi la carta es farà ús del número o de l’habilitat. Podrem beneficiar-nos d’aquestes habilitats i alhora perjudicar als altres jugadors i dificultar així la seva partida. El primer jugador que ordeni els vagons de forma ascendent serà el guanyador de la partida. Un joc editat per SD Games i publicat inicialment per Brain Games que us explicarem amb més detall a continuació.

Jugadors:2 – 4
Duració:20 minuts
Edat:8+
Complexitat:Baixa
Idioma:Castellà
Gènere:Cartes, Filler
Autor/s:Trehgrannik
Editorial:SD Games
PVP:11,95€

Components

A l’interior de la caixa, que és ben petita hi trobem:

  • 4 cartes de locomotores.
  • 84 cartes de vagons.
  • Full d’instruccions.

Preparació de la partida

Per preparar una partida a Juego de trenes hem de repartir 1 carta de locomotora a cada jugador. Les cartes de locomotora sobrants tornen a la caixa, no es faran servir.

Barrejarem les cartes de vagó i en repartirem 7 a cada jugador i les cartes sobrants quedaran al centre de la taula formant la baralla per robar.

Els jugadors posen les 7 cartes de vagó una al costat de l’altra de manera descendent d’esquerra a dreta i la locomotora com a primera carta a l’esquerra.

S’escull el jugador inicial a l’atzar i a continuació es roben cartes de la baralla: el jugador inicial 1, el següent 2, el tercer (si n’hi ha) 3 i el quart (si n’hi ha) 4. D’aquestes cartes robades, els jugadors se’n queden una i descarten la resta. La carta escollida ha de reemplaçar un vagó del tren del propi jugador i la carta reemplaçada es posa boca amunt al costat de la baralla de robar.

Ja estem a punt per començar el Juego de Trenes.

juego de trenes Preparación
Exemple de prepraració per a dos jugadors

Mecànica del Joc

El joc es desenvolupa per torns. Els jugadors tenen dues accions disponibles: Robar una carta o Utilitzar l’habilitat d’una carta. Les cartes de vagó tenen números i habilitats. Si les robem de la baralla farem ús del número. Les habilitats les farem servir si agafem una de les cartes que estan boca amunt.

  1. Robar una carta: El jugador roba la carta superior de la baralla de robar. A continuació reemplaça una carta de vagó del seu tren per la carta robada. La carta que s’ha reemplaçat es posarà boca amunt al costat de la baralla de robar a disposició dels altres jugadors.
  2. Utilitzar l’habilitat d’una carta: El jugador escull una de les cartes que estan boca amunt i utilitza l’habilitat que té impresa a la part superior. En total hi ha 8 habilitats diferents que són les següents:
intercanvia adjacents

Intercanvia 2 cartes adjacents del teu tren

intercanvia cartes

Intercanvia 2 cartes del teu tren que tinguin exactament una carta enmig

mou dreta

Mou una carta exactament 2 espais a la dreta.

mou esquerre

Mou una carta exactament 2 espais a l’esquerra.

protegir

Protegir – Es posa la carta sota del vagó que volem protegir de les cartes d’eliminació. Si una altra acció teva fa moure el vagó protegit, automàticament perd la protecció i es descarta la carta d’habilitat.

elimina esquerre

S’elimina la carta de vagó de més a l’esquerra de tots els jugadors, tu inclòs.

elimina mig

S’elimina la carta de vagó del mig (la 4a començant des de qualsevol extrem) de tots els jugadors, tu inclòs.

elimina dreta

S’elimina la carta de vagó de més a la dreta de tots els jugadors, tu inclòs.

En les cartes d’eliminació, si un jugador té la carta objectiu protegida no li afecta l’habilitat. Les altres cartes descartades es posen a la zona de cartes boca amunt i, seguidament, començant pel jugador que ha jugat l’habilitat i seguint l’ordre del joc, cada jugador roba una carta de la baralla i la posa a l’espai que ha quedat lliure.

És important remarcar que, si en qualsevol moment hi ha una parella de cartes boca amunt amb la mateixa habilitat, automàticament es descarten les dues cartes. Si són senars, una queda boca amunt i les altres es descarten.

Final de la Partida

En el moment que un jugador aconsegueix ordenar ascendentment els vagons del seu tren guanya immediatament la partida. Això també pot passar en el moment que els jugadors estan robant les cartes després de jugar una carta d’eliminació. Automàticament s’atura la partida i guanya el jugador que ha assolit l’objectiu del joc.

juego de trenes victoria
Exemple de tren que guanya una partida

Valoració Personal

Juego de Trenes és un joc ideal per jugar de viatge ja que és molt petit i no molesta en cap bossa. És un fix que sempre ve amb nosaltres quan marxem. Sabem que no és el joc preferit per sortir a taula si tenim opcions més seductores però és el comodí perfecte per fer una partida ràpida amb la suficient estratègia i ganes de fastidiar una mica als teus contrincants.

A nivell de disseny és molt graciós veure que cada vagó té els seus detalls i hi trobem vagons de tota mena, fins i tot un amb els ous de drac de Joc de Trons. Les habilitats són autoexplicatives amb el propi disseny i això s’agraeix per no haver de consultar les instruccions en cas de no recordar una habilitat.

A nivell de materials és el correcte i necessari. Les cartes són suficientment gruixudes i rígides com per ser barrejades moltes vegades, sense enfundar i no quedar marcades. Un dels punts forts del joc.

Pel que fa a l’escalabilitat i la rejugabilitat, és on perd el joc. Una partida de dos jugadors (i fins i tot de 3) és prou ràpida i àgil com per fer-ne una altra. Quan s’hi afegeix un quart jugador l’entretorn es fa massa llarg i perd la gràcia i el ritme de joc. La rejugabilitat, per la seva banda, és poqueta ja que el joc té el que té, 84 números i 8 habilitats. Quan has fet unes quantes partides es fa repetitiu i prefereixes provar altres opcions. Òbviament, això va a gustos, però nosaltres més de 3 partides seguides no les hem fet.

Finalment, volem destacar que Juego de Trenes és una bona aposta per a persones poc integrades en el món dels jocs de taula i pot ser una molt bona opció si voleu sorprendre a algú amb un joc molt àgil que s’aprèn a jugar amb 5 minuts literals de rellotge. També és una molt bona opció per als més petits de la casa.

Qui serà el guanyador del vostre Juego de Trenes?

Juego de Trenes

6.6

Disseny

7.0/10

Materials

7.5/10

Mecànica

6.5/10

Rejugabilitat

6.0/10

Originalitat

6.0/10

A Favor

  • Portable
  • Fàcil d'aprendre i de jugar

En Contra

  • Poca rejugabilitat
  • Massa lent a 4 jugadors

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.