Lost Cities Portada

Lost Cities

És moment de vestir-nos d’Indiana Jones i explorar els llocs més remots i misteriosos de la Terra. A Lost Cities podrem explorar el fred Àrtic, la selva tropical, el desert àrid, l’interior d’un volcà i les profunditats marines. Aquest clàssic per a dos jugadors i editat per Devir ens ofereix ràpides partides plenes d’estratègia, negociació i intriga que ens faran vibrar en cadascuna de les expedicions que iniciem durant les 3 rondes que dura la partida. L’objectiu del joc és que les expedicions ens generin el màxim de prestigi possible i ens coronin com a millor explorador.

Jugadors:2
Duració:30 minuts
Edat:10+
Complexitat:Baixa
Idioma:Castellà
Gènere:Cartes
Autor/s:Reiner Knizia
Editorial:Devir
PVP:25€

Components

 • Un taulell a doble cara.
 • 54 cartes d’expedició: numerades del 2 al 10 i de 6 colors diferents.
 • 18 cartes d’aposta: 3 de cada color.
 • Llibre d’instruccions en castellà i en portuguès.
Lost Cities Cartes

Preparació de la partida

 1. Posem taulell al mig de la taula: Podem escollir la cara que vulguem. La cara amb 6 colors només implica jugar amb les cartes liles, les partides duren uns minuts més. A nivell de mecànica és exactament igual.
 2. Barregem les cartes i en repartim 8 a cada jugador.
 3. Preparem paper i bolígraf per anotar les puntuacions a cada ronda.
Lost Cities taulell A
Partides normals
Lost Cities Taulell B
Partides llargues

Mecànica del Joc

El jugador inicial és el que li falti menys per fer anys. El torn del jugador consisteix en jugar o descartar una carta i robar-ne una altra. Expliquem amb més detalls aquestes dues accions:

 • Jugar una carta: El jugador escull una carta de la seva mà i la posa al seu terreny de joc per tal d’obrir una nova expedició o ampliar-ne una d’existent. Una expedició és d’un i només un color. Quan una expedició no té cap carta numèrica és quan podem jugar les cartes d’aposta en aquella expedició. Per cada carta d’aposta que hi afegim, incrementarem el multiplicador (x2, x3, x4…) en aquella expedició en la puntuació final. En el moment en que es posa una carta numèrica en una expedició, ja no es podrà afegir cap carta d’aposta en aquella expedició. Les següents cartes que s’hi afegeixin hauran de tenir un valor numèric major a l’última carta afegida.
 • Descartar una carta: Si un jugador no pot, o no vol jugar una carta en alguna de les seves expedicions, pot descartar una carta posant-la en el requadre corresponent al taulell central. Cada color té la seva pròpia zona de cartes descartades. Cada carta que s’hi afegeix ha de cobrir totalment la que ja hi hagués, deixant així només visible la última descartada.
 • Robar una carta: Un jugador ha de robar una carta abans d’acabar el seu torn. Pot fer-ho o bé de la baralla o bé d’alguna de les zones de cartes descartades. Si agafa una carta de la zona de descartades, ha d’agafar la carta superior de la pila que vulgui. Un jugador no pot robar la mateixa carta que ha descartat en aquell torn.

La ronda acabarà un cop es robi la última carta de la baralla. Llavors procedirem a comptar el prestigi de cada expedició per a tots dos jugadors i barrejarem de nou les cartes per començar la següent ronda seguint els mateixos passos que la preparació de partida. Després de 3 rondes s’acabarà la partida. Us expliquem com es puntuen les expedicions més endavant.

Lost Cities Partida

Final de la Partida

Quan s’acaba una ronda hem de procedir a comptar el valor de cada expedició. Començar una expedició té un cost de 20 punts de prestigi. Si una expedició no té cap carta obtindrem 0 punts en total. Una expedició ens pot donar punts negatius si no hem aconseguit cobrir el cost que té començar-la. El número de cartes d’aposta que tingui l’expedició determinarà el multiplicador de prestigi. Per facilitar l’explicació ensenyem la taula que ve inclosa al manual d’instruccions i facilita molt més la comprensió de la puntuació.

Lost Cities Puntuación

Valoració Final

Tenim una molt bona relació d’amor amb el Lost Cities. És un joc que sembla molt senzill però té una profunditat i una estratègia a darrere que ni els més exigents acabaran mai de trobar un modus operandi perfecte. Hi ha diferents maneres de jugar en aquest joc: pots prendre la vesant estratègica, la comerciant, l’amistosa, i fins i tot la de la traïció! Totes són vàlides i cada partida que fem en descobrim una de nova.

Lost Cities és un joc que agradarà tan als més petits de la casa com als més grans. Ens agrada especialment perquè és molt ràpid de preparar i les partides duren el que realment diu la caixa: 30 minuts. El disseny de les cartes és molt bonic i les cartes numèriques de cada color formen en el seu conjunt un dibuix gran estil foto panoràmica, una autèntica sorpresa quan ho vam descobrir.

A nivell de materials, les cartes són molt simples i és necessari enfundar-les abans no es marquin després de cada barreja. Ens hagués agradat una mica més de rigidesa però amb unes simples fundes ho tenim solucionat. A més a més hi cap a la caixa sense problemes (amb fundes primes, no ho hem provat amb les premium). El taulell és simple i no té res especial. Podria ser perfectament prescindible i això abaratiria el preu del joc.

La rejugabilitat és molt alta ja que cada partida és un món. No trobaràs mai dues partides iguals per molt que jugueu sempre les mateixes dues persones i tingueu la mateixa estratègia. Depeneu de l’atzar de les cartes i això fa que cada partida hagis de plantejar-te nous reptes i quines expedicions són les millors per fer.

Com a conclusió final, per nosaltres Lost Cities és un dels millors jocs per a dos jugadors que pots tenir a la teva ludoteca i juguis amb qui juguis t’assegures encertar amb el joc i obtenir un nou contrincant. Cada partida que facis et farà apreciar nous detalls i noves estratègies per aplicar en futures partides i això fa que mai deixis d’explorar nous horitzons en el joc.

Lost Cities

7.1

Disseny

7.5/10

Materials

6.0/10

Mecànica

7.5/10

Rejugabilitat

7.5/10

Originalitat

7.0/10

A Favor

 • Ràpid d'aprendre i jugar
 • Portable a tot arreu
 • Apte per a totes les edats

En Contra

 • Materials molt simples
 • Poc control de l'atzar

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.